Přejít k hlavnímu obsahu

Jak přichystat čekankový salát

 

Čekanka je v současnosti málo využívaná plodina, z jejího kořene se připravovala dříve hojně rozšířená náhražka kávy cikorka. Z čekanky však lze konzumovat další části, pro potřeby studené kuchyně se hodí čekankové puky. Můžete je používat jako klasický salát, ale lze je využít i v teplé kuchyni. Dejte čekance šanci při přípravě pokrmů. Čekanku je možné konzumovat v syrovém stavu, ale lze ji i zapékat. Vyzkoušejte si třeba jednoduchý čekankový salát. Čekankové puky mají nejen zajímavou chuť, ale díky svému specifickému tvaru dávají zajímavé možnosti servírování.  

Co je potřeba

Co budeme potřebovat:

 

2 čekankové puky

6 datlových rajčat

svazek ředkviček

kousek vodnice

4 lžíce sterilované kukuřice

hrst bazalkových listů

 

Na zálivku si přichystejte:

 

2 lžíce olivového oleje

1 lžíci rýžového octa

sůl a pepř na dochucení

2 lžičky zakysané smetany

1

V prvním kroku si přichystáme hlubší mísu. Čekankové puky omyjeme a osušíme, vnitřní části můžeme nasekat nebo natrhat na menší kousky a použít je rovnou do zeleninové směsi. Dále omyjeme rajčata, ředkvičky zbavíme zelených listů a k jídlu nevhodných částí, stejně postupujeme u vodnice, nezapomeňte, že je však třeba ji i oloupat. 

2

Takto připravenou zeleninu pak nakrájíme na drobné kousky. Následně přendáme všechnu zeleninu do mísy, přidáme sterilovanou kukuřici a důkladně zamícháme. Bazalku opereme a natrháme na menší kousky.

3

Na zálivku si přichystáme menší misku, v ní pak prošleháme olivový olej, ocet a zakysanou smetanu, nakonec dochutíme solí a pepřem.

4

Čekankové puky rozložíme po talíři, fantazii se meze nekladou, tak si zkuste se servírováním trochu vyhrát, však platí, co se říká, že jíme i očima. Na jednotlivé puky rozložíme rovnoměrně a esteticky zeleninový salát, posypeme lístky bazalky a vše nakonec přelijeme zálivkou. Salát můžeme podávat jako lehkou večeři nebo jako předkrm či přílohu k hlavnímu jídlu.

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.