Polníček je velice zajímavým druhem salátu, nejenže lze sklízet na podzim a zkraje jara, ale zároveň obsahuje větší množství vitamínu C než citrony a i mnoho dalších vitamínů. Proto jím neopovrhujte ani v zimním období, kdy je k sehnání z dovozu. Má jemnou chuť s lehce oříškovým aroma, proto si při přípravě salátu postačíte pouze s několika málo ingrediencemi. Je chutný sám o sobě. Vyzkoušejte následující jednoduchý recept na výtečný salát.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat:
½ balení polníčku
4 lžíce semínek (kombinace slunečnicových a dýňových)
kousek řapíkatého celeru (množství dle chuti)
2 lžíce citronové šťávy
2 lžičky balzamikového octa
3 lžíce sezamového oleje
hrst bylinek (bazalka, oregáno, rozmarýn, libeček,... dle chuti)
1
V prvním kroku si obereme polníček, odstraníme zavadlé části případně zbytky po koříncích. Lístky propereme pod vodou a vysušíme v odstředivce na salát. Poté ho přesypeme do hlubší mísy.
2
Semínka nasypeme do pánve a opražíme na středním plameni, je třeba občas zamíchat, aby se semínka nezačala připalovat. Díky opražení získají výraznější a lepší chuť, kterou pak skvěle dochutí salát. Část jich poté můžeme nasekat na drobnější kousky a zbytek nechat na ozdobu.
3
V dalším kroku odřízneme kus řapíkatého celeru, omyjeme ho a nakrájíme ho na drobné kousky. Množství si zvolte dle chuti. Určitě však nepodceňujte velikost kousků, příliš velké by totiž mohly přebít ostatní chutě, tenké plátky pak salát naopak skvěle doladí..
4
V misce poté smícháme citronovou šťávu s balzamikovým octem a trochou sezamového oleje, případně vyšleháme metličkou, podle chuti osolíme a opepříme. Bylinky opereme, nasekáme je nahrubo a nasypeme k zálivce.
5
K polníčku přisypeme do mísy i řapíkatý celer, většinu semínek, část ponecháme na ozdobu, přelijeme zálivkou a salát důkladně promícháme. Rozdělíme na jednotlivé porce, posypeme zbylými semínky a podáváme.
Diskuze k článku