Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit jablečné polotovary na zimu | recepty na zpracování jablek

Jak připravit jablečné polotovary na zimu | recepty na zpracování jablek. Vrcholí sklizeň jablek, a tak se vám mohou hodit osvědčené recepty na jejich zpracování s minimální investicí a to jak časovou, tak finanční. Hotové polotovary se budou hodit v zimě na ovocné koláče, buchty, přesnídávky a jiné jablečné pochoutky. Zpracujete tak i jablka, která se nehodí na delší uskladnění – potlučená, červivá nebo jinak poškozená. V žádném případě však plody nesmějí být nahnilé a vykrájené!

Co je potřeba

viz jednotlivé kroky

1

3 kg jablek, 700–1000 g krupicového cukru

Jablka nakrájejte na plátky, promíchejte s cukrem a nechte 24 hodin stát. Z jablek se uvolní šťáva, ve které plátky jablek pomalu vařte dokud nejsou sklovité až průhledné (alespoň část, nemusí být všechny). Jablka napěchujte do sklenic tak, aby na povrchu byla jablečná šťáva. Zavařujte 15 minut při 90 °C.

 

2

jablka, na litr vody z jablek přidejte 300 g krupicového cukru

Jablka nakrájejte na malé kousky a vhoďte je do vroucí vody. Jakmile začne voda s jablky znovu vřít, odměřte 2 minuty a jablka vyberte děrovanou lžící. Naplňte jimi sklenice, občas s ní klepněte o stůl, aby se jablka poskládala a vešlo se jich více. Zalijte horkým sirupem. Sirup připravte z vody, ve které se jablka vařila. Na 1 l vody přidejte 300 g cukru a nechte dobře rozpustit. Zavařujte 20 minut při 80 °C.

3

jablka, jablečná šťáva (mošt)

Jablka blanšírujte 2 minuty ve vroucí vodě, naskládejte do sklenic a zalijte horkou jablečnou šťávou o teplotě asi 90–95 °C. Nemusíte přidávat žádný cukr, sterilujte 30 minut při 80 °C.

Jablečnou šťávu (mošt) připravíte snadno doma z méně kvalitních jablek, nehodících se na uskladnění.

4

jablka, ostružinová nebo rybízová šťáva

Čtvrtky jablek naskládejte do sklenic tak, aby byly zcela pod hladinou a šťáva byla ještě 1–2 cm nad nimi. Sterilujte 25–30 minut při 100 °C. Takto zavařená jablka se hodí na ovocné koláče, stačí je při pečení posypat cukrem a ze šťávy udělat za pomoci škrobové moučky krém.

5

jablka, krupicový cukr

Jablka nastrouhejte na tenké plátky nebo hrubé nudličky. Napěchujte je do tří čtvrtin sklenice o objemu 700 ml. Nahoru nasypte 50 g cukru a zavařte při 100 °C 25 minut. Jablka před strouháním oloupejte, slupku usušte a přidejte k šípkům na čaj. Takto připravená jablka jsou ideální na záviny z listového těsta.

Ve všech uvedených receptech se z jablek odstraňuje jádřinec.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak zavařit jablka na štrúdl | recept
Jak zavařit jablka na štrúdl | recept. Jablka patří mezi naše nejzdravější a nejčastěji pěstované druhy ovoce. Obzvláště v zimě je vhodné do…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.