Přejít k hlavnímu obsahu

Jak si připravit bylinkové máslo

Na jaře a v létě je dostatek aromatických bylinek volně v přírodě, nebo pěstovaných na zahradách. Proto vám doporučuji recept na domácí výrobu bylinkového másla. Máslo vydrží v mrazáku až do zimy, kdy je o čerstvé bylinky nouze. Bylinkové máslo se hodí k přípravě ryb, na brambory, jako pomazánka na chléb nebo základ pomazánek. Nejlepší čas ke sběru divoce rostoucích bylinek je právě teď, později některé ztrácejí aroma (česnáček). 

Co je potřeba

  • aromatické bylinky
  • máslo
  • česnek
  • sůl
1

Máslo můžeme ochutit bylinkami rostoucími volně v přírodě: mateřídouškou, česnáčkem, popencem, divokou pažitkou, medvědím česnekem aj. Důležité je rostlinu bezpečně znát, aby se vyloučila možnost záměny za jedovaté druhy. Bylinky ke konzumaci sbírejte v čistém prostředí a před úpravou je důkladně omyjte a osušte. Z pěstovaných druhů se hodí petržel, dobromysl (oregano), tymián, kopr, smil italský, bazalka, majoránka, rozmarýn. Někdo má rád libeček i celerovou nať, z těch zpracováváme jen mladé lístky, starší jsou dost tuhé. Pro výraznější chuť přidáváme česnek. Solíme buď obyčejnou nebo mořskou popř. himalájskou solí. Záleží na tom, kterou upřednostňujete.

2

Změklé máslo utřete se solí a česnekem. Česnek se v malém množství přidává pro chuť. Na 250 g kostku másla stačí 2 stroužky česneku, nesmí přehlušit chuť bylinek. Do utřeného tuku přidejte nasekané bylinky v kombinaci, která vám vyhovuje. Bylinky nasekejte těsně před tím, než je budete přidávat do másla.

3

Hotové bylinkové máslo můžete naplnit do silikonových forem na pralinky. Získáte tak jednoporcové kousky a ještě dobře vypadají. Formu vypláchněte vodou, lžičkou naplňte a uhlaďte příborovým nožem. Nechte ztuhnout v chladu.

4

Tuhé bylinkové máslo z forem lehce vytlačíte. Uložte kousky másla do uzavíratelné krabičky a uchovejte v lednici nebo mrazáku. V mrazáku vydrží několik měsíců.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uchovat zelené bylinky na zimu
Uchovávání bylinek | způsoby. Bylinky z dovozu jsou na trhu k dostání celoročně. Cena je vysoká a chuť a vůně mnohdy neodpovídá tomu, na co jsme zvykl…
Jak připravit řecké tzatziky | recept
Řecké tzatziky | recept. Mnozí z vás na dovolené v Řecku určitě ochutnali jejich místní specialitu – tzatziky. Je to směs rozstrouhané okurky s hustým…
Jak namíchat provensálské koření
Jak namíchat provensálské koření | 7 receptů. Léto je nejlepší období roku pro „bylinkové čarování“. Na zahrádkách jsou ke sklizni čerstvé natě voňavé…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.