Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit pažitkovou pomazánku | recept

Pažitková pomazánka | recept. Pažitka bývá první jarní zeleninou. V obchodech se objevuje koncem zimy a na záhonech ji sklízíme již od dubna. Má jemně štiplavou chuť připomínající cibuli, ale je jemnější. Má vysoký obsah provitaminu A, vitaminů sk. B, vitaminu C. Z minerálů obsahuje sodík, vápník, draslík, fosfor, železo a sírové silice. Pažitku podáváme syrovou, tepelnou úpravou bychom znehodnotili vitaminy. Recept, jenž vám předkládáme k vyzkoušení, se hodí k jarnímu období. Vyzkoušejte si připravit chutnou a snadnou pažitkovou pomazánku.

Co je potřeba

  • 100 g másla
  • 5 lžic husté zakysané smetany
  • 150 g strouhaného sýra
  • 4 natvrdo vařená vejce
  • sůl
  • pažitka
1

Máslo utřeme se sýrem a smetanou. Vyznáváte-li zdravý životní styl, máslo nahraďte sýrem typu žervé nebo Lučinou. Osolte a důkladně promíchejte, aby se sůl dobře rozpustila.

2

Vejce uvařte natvrdo, nechte vychladnout a oloupejte. Oddělte žloutky od bílků a žloutek vetřete k máslové směsi, bílek na jemném struhadle rozstrouhejte a také zamíchejte do pomazánky. Jestliže dáváte přednost hrudkovité konzistenci, vajíčka protlačte přes kolečko na krájení brambor celá. Pažitku opláchněte pod studenou tekoucí vodou a nadrobno posekanou přidejte nakonec.

3

Pomazánku odložíme na chvilku do chladu odpočinout. Podáváme s celozrnným pečivem a čerstvou zeleninou.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirka K.

Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články