Přejít k hlavnímu obsahu

Jak si přizpůsobit nezdravé stravování

27. Únor 2019

Občas se naskytnou situace, kdy nemůžeme nebo nechceme volit zdravější jídlo. Co tedy dělat, když se snažíme správně stravovat, ale zrovna nám to nevyjde?

1

Striktní zákazy nikam nevedou
Na začátek je potřeba říci, že ať se snažíte jíst zdravě, protože hubnete nebo protože se takhle cítíte dobře, tak není nutné jíst vždy na 100 %. Právě občasné dopřání si nám pomůže být psychicky v pohodě a necítit pocit strádání nebo sociální izolace, která bývá poměrně častá. Takové dopřání si však není na úrovni každodenní, ale tak 1 – 2x do měsíce. Pokud se jedná o zdravého člověka, který je fyzicky aktivní a má zdravý podíl tuků, tak klidně i častěji, ale stále ve zdravé míře.

To však neplatí pro osoby, které již mají jakýsi zdravotní problém (cukrovka, zvýšené krevní tuky, osoby po cévních příhodách, lidé s obezitou) – zde i občasné ujíždění je kontraproduktivní.

2

Přijmout pozvání na pizzu nebo hamburger?
Proč ne? Stačí tomu přizpůsobit příjem. Není nutné hned něco počítat. Udělejte to tzv. pocitově. Víte, že dnes večer jdete s přáteli na takovou večeři? Pizza nebo hamburger jsou velká nálož tuku, proto je v průběhu dne lehce omezte.

Dejte si správnou snídani, která bude obsahovat kvalitní zdroje bílkovin, nebude příliš tučná a zároveň dodáte celozrnné sacharidy. Ideální je celozrnný žitný chléb s tenkou vrstvou másla, šunkou a sýrem nebo tvarohovou pomazánkou a k tomu čerstvou zeleninu.

Oběd zvolte lehčí. Nemusí se hned jednat o nějaký salát (salát díky zálivkám z majonézy nebo velké dávky olivového oleje nemusí být hned ideální lehký oběd). Jen talíř těstovin se smetanovou omáčkou nebude ta pravá volba. Zkuste zařadit luštěniny s vejcem (kaše z čočky nebo hrachu, zapečené fazole se zeleninou) nebo libové maso a lehčí přílohu v podobě celozrnného bulguru, celozrnného kuskusu, rýže nebo vařených brambor a libovolnou čerstvou, dušenou nebo pečenou zeleninu.

Svačinu mezi jídly, pokud ji potřebujete, zařaďte menší, ne příliš tučnou. Asi nebude vhodné sníst baliček oříšků. Zvolte čerstvé ovoce, bílý jogurt nebo jiný zakysaný mléčný výrobek.

A večer si ten hamburger nebo pizzu náležitě užijte. Lepší než abyste se trápili myšlenkou na takové jídlo.

3

Je libo kávička s dortíkem?
Hlavně u žen je typická schůzka s kamarádkou nad velkým hrnkem kávy s bohatě našlehanou pěnou a nějakým zákuskem. Kolikrát se takový dýchánek promění svou energií spíše v oběd, a ani o tom nevíte. Vyberte si buď kávový dezert, nebo dezert jako dortík, koláček, bábovku. Oboje je příliš. Samotné střední ochucené cappuccino nebo café latté obsahuje energii jako jedna plnohodnotná svačina nebo asi polovina oběda, a to bez nadýchané šlehačky. Naopak espresso nebo lungo s kapkou mléka na zjemnění nemusíte téměř zohledňovat ve vašem příjmu.

Následné jídlo, zpravidla večeře, by už měla být opravdu lehká. Uberte na pečivu, naopak dbejte na dostatek bílkovin. Ideální je proto zeleninový salát s grilovaným kuřecím prsem nebo tuňákem ve vlastní šťávě. Olejem to nepřehánějte, stačí menší lžíce oleje.

4

Máte rodinný oběd?
Rodinné obědy se často nesou ve znamení zahušťovaných omáček nebo zahušťovaného zelí, knedlíků a tučného masa. Takovému pokrmu ještě předchází polévka a po něm dortík a někdy i pivo „na slehnutí“.  Takový nevinný rodinný oběd může přijít až na polovinu denního příjmu. Takže pozor na celodenní pojídání a přejídání. Snídani jako vždy zařaďte plnohodnotnou s dostatkem všech kvalitních živin. Večeře by měla být opravdu lehká. Teoreticky mohou posloužit i odpolední chlebíčky J.

5

Ať už se rozhodnete zamlsat si nebo dopřát si nějaké nezdravé jídlo, vždy omezte příjem v průběhu dne. Ideálně z příloh nebo pečiva a tuků. Bílkoviny a zeleninu si však dopřejte. Ovšem nějaké mlsání nesmí být každý den na úkor kvalitního jídla. Jedná se pouze o občasné případy, kdy si „vyhodíme z kopýtka“. Rozhodně se nepouštějte do extrémů typu přežírací den nebo celý víkend a věty typu: „Když jsem to už dneska pokazila, tak už je to jedno. Hej, dej sem tu čokoládu!“.

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.