Co je potřeba

Medvědí česnek Suroviny uvedené v receptech

1

Medvědí česnek nám dává potěšení natřikrát. Prvním z nich je samotný sběr, protože je spojen v vycházkou do přírody, což je vždy příjemné. Druhým je uspokojení labužnického patra – medvědí česnek je chutný ve všech jídlech – syrový i mírně tepelně upravený. Třetí užitek by se měl projevit na upevněném zdraví. Sáhodlouhé seznamy zdravotních účinků medvědího česneku najdeme v bylinkářských herbářích a odborných statích.

2

Po návratu z lesa vysypeme nasbíraný medvědí česnek z tašky a přebereme. Je obvyklé, že si spolu s ním přineseme i jiné rostliny, případně i suché listí (roste v listnatých hájích). Jestliže jsme nesbírali bezprostředně po dešti, je třeba listy opláchnout studenou vodou. Česnek medvědí sbíráme v době, kdy kvetou stromy, a proto jeho listy bývají poprášeny pylem. Když opraný a přebraný medvědí česnek dáme do lednice, pár dní vydrží, ale měli bychom ho zpracovat co nejdřív. Uvařit z něj nebo ho zmrazit.

3

Medvědí česnek jako špenát V některých předpisech se uvádí, že se medvědí česnek přidává do špenátu. To je ale škoda, protože v kombinaci s výrazným špenátem zanikne jeho chuť a zanechá jen česnekovou stopu. Chceme-li si na medvědím česneku pochutnat, připravíme jej samotný. Je to velmi rychlé. Asi 300 gramů opraných listů (včetně řapíků a lodyh s poupaty květů) nahrubo posekáme.

4

Na asi 80 gramech másla zesklovatíme menší cibuli. Přidáme nasekaný česnek a za stálého míchání podusíme, až medvědí česnek zmenší objem. Pak ručním mixerem listy a cibuli rozmixujeme – buď přímo v kastrolu, nebo přemístíme do mixovací nádoby. Do rozmixované směsi v kastrolu rozklepneme dvě vejce. Osolíme, okořeníme mletým pepřem a mícháme, dokud se vejce nesrazí. Podáváme s vařenými novými bramborami pomaštěnými rozpuštěným máslem nebo mažeme na topinky. Je možno také posypat třeba čedarem.

5

Omeleta s medvědím česnekem Do hrníčku rozklepneme čtyři vejce, přidáme půl skořápky vody, sůl a pepř a rozšleháme. Asi 200 gramů medvědího česneku jemně posekáme. Na pánvi s olejem nebo máslem česnek krátce podusíme, jen asi minutu. Zalijeme rozšlehanými vejci, stáhneme teplotu a pomalu necháme vejce srazit („odhrnujeme“, aby tekutá vejce stále zatékala k bokům pánve). Pak přesuneme na talíř a přehneme. Podáváme s vařenými bramborami, kaší nebo jen s pečivem.

6

Omáčka s medvědím česnekem a houbami Na oleji nebo na másle zesklovatíme cibuli. Přidáme nakrájené houby (buď první lesní houby nebo žampiony). Přidáme sůl, drcený kmín a pod pokličkou podusíme, aby pustily tekutinu. V deci vody a deci sladké smetany rozmícháme vrchovatou lžičku hladké nebo polohrubé mouky, zalijeme tím houby. Přivedeme k varu a přisypeme medvědí česnek, krátce provaříme. Hustotu zkorigujeme buď odpařením, nebo přídavkem vody. Dochutíme mletým pepřem. Podáváme s vařenými bramborami. K pokrmu dobře ladí i ztracené nebo na hniličku uvařené vejce.

7

Omáčka s medvědím česnekem na těstoviny Drobně nakrájenou cibuli a na delší jemné hranolky nakrájenou šunku nebo šunkový salám společně opékáme na másle. Pak přidáme nasekaná rajčata, malou špetku sušeného tymiánu a rajčata krátce podusíme. Přidáme nasekaný česnek, přisolíme a společně několik minut dál dusíme. Nakonec vmícháme zakysanou smetanu a necháme prohřát. Podáváme s těstovinami. Obměna: Když do pokrmu přidáme karí koření, je vhodnou přílohou i rýže.

Tipy

K přípravě omelet s medvědím česnekem se nejlépe hodí pánve s nepřilnavým povrchem.

Varování

Recepty jsou pouze orientační, množství surovin záleží na počtu připravovaných porcí. S poměry surovin lze improvizovat, aniž by se to odrazilo na výsledku. Jediné doporučení: s česnekem medvědím není třeba nijak šetřit (dost se svaří). Naším cílem bylo především nabídnout inspiraci.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
4.545455
Average: 4.5 (11 votes)