Přejít k hlavnímu obsahu

Jak správně sbírat bylinky do kuchyně | rady

Jak správně sbírat bylinky do kuchyně | rady. Dny se krátí a je čas na sběr bylinek. Některé se budou hodit jako voňavá přísada do jídel, jiné jsou skvělé jako lék. Jak správně sbírat bylinky do kuchyně?

1

Sbíráme jen rostliny, které dobře známe a které rostou na čistých místech. Bylinky z kraje silnice rozhodně dobré nebudou.

2

Trháme jen ty rostliny, které nejsou napadeny plísní či parazity a ukládáme je do košíků či plátěných pytlíků. Plastové nádoby či igelitky nejsou vhodné!

3

Ideální pro sběr je suché počasí, bylinky nesbírejte po ránu, kdy je rosa, a už vůbec ne po dešti.

4

Pokud chcete bylinky sušit, učiňte tak co nejdříve po sběru.

5

Sušte je na suchém, dobře větraném místě. Nikdy ne na přímém slunci.

6

Větší rostliny je ideální svázat a zavěsit.

7

Rostliny před sušením nepereme, vyjímku tvoří kořeny, které je nutné očistit.

8

Usušené bylinky skladujeme v uzavíratelných nádobách a v temnu při teplotě 5 až 20°C. Vydrží maximálně rok.

9

Bylinky můžeme také zamrazit. Nasekané je dáme do tvořítek na led, zalijeme vodou a necháme zamrazit.

10

Z bylinek můžeme připravit i octy a oleje, které pak můžeme použít v kuchyni.

Bylinky jako lék používáme pouze po poradě s lékařem!

Autor: KJersey
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak pěstovat artyčoky
Artyčok je druh zeleniny, který se v naší zemi příliš nepoužívá, možná jste se však setkali alespoň s nakládanými artyčoky na pizze. Artyčok…
Jak pěstovat a využít estragon
Jak pěstovat a využít estragon | rady a tipy. Pelyněk estragon (nebo také pelyněk kozalec) je aromatická bylinka využívaná především k dochucení octa…
Jak pěstovat kozlík lékařský | rady
Jak pěstovat kozlík lékařský | rady. Kozlík lékařský má příznivé účinky při nervových chorobách, používá se zejména při úzkostných stavech, nervovém v…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.