Co je potřeba

  • jahody
  • Diažel
  • zavařovací sklenice
1

Jahodová marmeláda připravovaná klasickým způsobem musí obsahovat cukr a želírovací látku, jinak by nebyla pevná. Bez želírovacího přípravku bychom vyrobily jen sladký ovocný rozvar, kysel. Jenže želírovací přípravek neželíruje bez cukru. Použít klasický pektogel a dia sladidlo – tak to nefunguje.

2

Na přípravu diabetických marmelád se používá přípravek s obchodním názvem Diažel. Je to směs želírovacích látek a sladidla, takže se už nic jiného nepřidává. Bohužel není levný – a co v případě cukrovky je levné? Ale když dáme marmeládu do menších skleniček, nějakou dobu pokryje.

3

Jahody omyjeme, zbavíme zeleného okvětí, poškozené plody vyhodíme. Rozkrájíme je na větší kousky. Odvážíme jeden kilogram, trochu rozšťoucháme a dáme do hrnce. Se syrovým ovocem smícháme 0,6 kilogramu Diaželu. Za stálé kontroly a míchání uvedeme do varu. Povaříme tři minuty.

4

Jahodovou marmeládu nalijeme do skleniček. Abychom měli jistotu, že se nezkazí, budeme jahodovou marmeládu dvacet minut sterilizovat při 80 stupních Celsia.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
4.333335
Average: 4.3 (9 votes)