Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit jahodovo-limetkovou marmeládu

Jak připravit jahodovo-limetkovou marmeládu | recept. Sklizeň jahod vrcholí a možná právě nyní přemýšlíte, jak tyto voňavé a chutné přebytky efektivně zužitkovat. Receptů na jahodové moučníky, dortíky i nápoje je mnoho, ale musí se zkonzumovat ihned, kdežto marmeláda (džem), je k užitku po celý rok. Poradíme vám, jak vyrobit jahodovou marmeládu s limetkami. Je na přípravu jednoduchá a kombinace chutí jahod a limetky velmi lahodná.

Co je potřeba

  • 1 kg jahod 
  • 500 g cukru 
  • 5 až 6 ks limetek
  • voda
  • želírovací cukr
  • zavařovací sklenky
  • hrnec
  • kastrol
  • vařečka
1

Co možná nevíme o jahodách

Jahody jsou ovoce plné vitamínů a minerálů, například obsahují více vitaminu C než pomeranče. Z minerálních látek stojí za zmínku bór, fosfor, draslík, hořčík, fluor, síra, mangan, vápník a vysoký obsah zinku v semínkách. Jahody mají největší antioxidační účinek z veškerého ovoce. V lidovém léčitelství jsou využívány při léčbě jaterních chorob, artróze, dně i revmatismu. Pro vysoký obsah manganu je šťáva z čerstvých jahod vynikajícím běličem pih a skvrn na kůži.

2

Příprava ovoce

Jahody omyjeme a zbavíme zelených stopek s kališními lístky. 1 kg jahod nakrájíme na kousky, pokud si chcete práci zjednodušit, místo krájení použijte šťouchadlo na bramborovou kaši. Rozmačkané jahody pustí dost šťávy a nemusíte je již podlévat vodou.

3

Přidáme limetky a cukr

Přisypeme cukr, na 1 kg jahod 500 g až 700 g cukru, podle kyselosti ovoce, anebo podle naší chuti. Můžeme přimíchat i želírovací cukr. Přidáme šťávu z 5 až 6 limetek a přivedeme k varu. Vaříme a intenzivně mícháme 10 až 15 minut, až se částečně voda odpaří a směs začne houstnout.

4

Plníme do skleniček

Sklenky bez víček zahřejeme v mikrovlnce a následně plníme vařící marmeládou. Pozor, pracujte bezpečně, vše je vařící, lepkavé a snadno může dojít k opaření pokožky. Každou skleničku, kterou naplníme, hned zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru, aby se dobře zatáhla a ponecháme až do vychladnutí. Pak teprve je otočíme.

Autor: Jirina Novakova | Zobrazit autorská práva

zdroj: foto autorské, Jiřina Nováková

Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Broskvový džem je ovocná specialita jemné konzistence, typické ovocné vůně a delikátní chuti. Jestliže nám dvě tři kila zralých pevných broskví přebýv…