Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat křehký ořechový makovec na plech | recept

Ořechový makovec na plech | recept. Lahodný a křehký ořechový makovec si po ochutnání okamžitě zamilujete. Není nijak pracný, ani nemusíte mlít mák. Právě tím je tento makovec typický, mák se tam dává celý. Nemletá maková zrníčka moučník zvláštně nakypří a spolu s kvalitním krémem a ořechovou posypkou chutná skvěle.

Co je potřeba

Těsto:

  • 4 dl hladké mouky
  • 2 dl celého (nemletého) máku
  • 3 dl cukru
  • 6 vajec
  • 1 prášek do pečiva
  • 6 lžic studené vody

Krém:

  • kostka pravého másla
  • 1/2 litru mléka
  • 1 vanilkový puding
  • 1 vanilkový cukr

Na posypání:

  • 100 g vlašských sekaných ořechů
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce cukru
1

Začneme těstem, který má piškotový základ. Oddělíme si žloutky od bílků a z bílků ušleháme tuhý sníh. Nyní šleháme žloutky s cukrem a vodou do pěny.

2

Odměříme si množství hladké mouky, smícháme s mákem a práškem do pečiva a přidáme k utřeným žloutkům s cukrem. Nakonec opatrně vmícháme do směsi sníh z bílků.

3

Těsto nalijeme na vymaštěný a moukou vysypaný plech, anebo použijeme pečicí papír, který trochu pomastíme olejem, aby těsto po upečení šlo od papíru dobře oddělit. Pečeme při teplotě 150 až 170 °C (záleží na typu vaší trouby) asi 40 minut. Zkoušku pečení uděláme špejlí.

4

Během pečení moučníku si připravíme krém. Puding uvaříme v mléce spolu s vanilkovým cukrem a necháme vychladnout. Máslo utřeme s cukrem (množství cukru dáme podle svého uvážení a chuti) a zašleháme do pudingu. Vychladlý moučník potřeme krémem.

5

Vlašské ořechy posekáme nebo rozemeleme na strojku a smícháme se dvěma lžícemi cukru a lžící másla, a opražíme na pánvi. Vychladlé pak nasypeme na krém. Nakrájíme na kousky a můžeme podávat. Dobrou chuť.

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak připravit čokoládové krokety
Jak připravit čokoládové krokety | recept na čokoládové jednohubky. Čokoládové krokety sice nepatří mezi nejzdravější a nejlehčí dezerty, zkuste si je…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.