Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct snadný rybízový koláč | recept

Rybízový koláč | recept. V červenci uzrává mnoho drobného ovoce. Jedním z nich je oblíbený nakyslý rybíz. Z rybízu je výborný sirup do vody, džem na vánoční cukroví a hlavně klasika – rybízový koláč. Alespoň jednou za sezonu si ho dopřejte, rybíz lze koupit na farmářských trzích nebo i v běžné obchodní síti.

Co je potřeba

Na těsto:

  • 600 g hladké mouky
  • 300 g Hery nebo másla
  • 1 kávová lžička skořice
  • 1 celé vejce
  • špetka soli
  • 180 g krupicového cukru

Náplň:

  • rybíz
  • 2 vaničky tvarohu
  • 100 g cukru
  • 3 vejce
1

V hlubší misce vypracujeme rukama těsto z mouky, cukru, soli, vajíčka, skořice a rozpuštěného tuku. Těsto hezky drží pohromadě a nelepí se.

2

Očistíme a opláchneme rybíz. Množství rybízu dejte podle vlastní chuti. Pro milovníky rybízu doporučuji přidat ho i do tvarohu. Ostatní si jen posypou tvaroh :)

3

V další misce ušleháme 2 tvarohy z vaničky s cukrem a vejci. Tvaroh ve vaničce je řidší než v kostce, ale pokud bude vyšlehaná směs příliš hustá, zřeďte ji trochou mléka. Tvaroh by měl mít hustotu zakysané smetany. Pokud bude tvaroh naopak příliš řídký, vmíchejte do něj 1 vanilkový pudink, tím se při pečení zahustí a získá vanilkovou vůni.

4

Z připraveného těsta odebereme asi jednu třetinu a dáme ji stranou na pozdější použití. Zbytek těsta vymačkáme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem. Těsto po stranách vytáhneme do výšky, aby tvarohová náplň byla „ve formě“. Vymazávat a vysypávat plech nemusíte, když ho vyložíte papírem na pečení. Na těsto vylijeme tvarohovou nápň s rybízem nebo čistou, bez rybízu. Nahoru navrstvíme rybíz v množství dle vlastního uvážení.

5

Odložený zbytek těsta nastrouháme na struhadle s většími oky přímo na rybíz. Kdybyste těsto postrouhali do misky a pak chtěli koláč posypat, nepůjde vám to, nastrouhané kousky se k sobě lepí. Koláč se peče asi 30 minut při teplotě 180 °C.

6

Vychladlý rybízový koláč pocukrujeme, nakrájíme a můžeme podávat. Tip: Místo tvarohu můžete náplň připravit ze 400 g (velký kelímek) zakysané smetany, cukru, 3 celých vajec a sáčku vanilkového pudinku.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirka K.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články