Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat Profitterol

Francouzský moučník profitterol do země galského kohouta přinesl kuchař Popelini, jeden z desítky florentských kuchařů, které si s sebou na královský dvůr přivedla Kateřina Medicejská.

Co je potřeba

Na 24 kousků:

Těsto

0,5 l vody

120 g másla

250 g hladké mouky

špetka soli

6 vajec

Krém:

1 l mléka

8 žloutků

200 g cukru

80 g hladké mouky

1 citron

špetka soli 

ovoce podle chuti

Upečené těsto můžeme také naplnit zmrzlinou, pudinkem, marmeládou…

Čokoláda

200 g hořké čokolády

100 g kakaa

200 g másla

150 g cukru moučka

0,5 l mléka

0,5 l smetany

1

V hrnci zahřejeme vodu a máslo. Jakmile začne vřít, osolíme, přidáme prosátou mouku a promícháme.

2

Po vychladnutí vmícháme 6 vajec. Směsí naplníme cukrářský pytlík a na plech s pečícím papírem vytvoříme “šneky”.

3

Pečeme v předehřáté troubě na 180° 20 minut.

4

Po upečení pootevřeme dvířka od trouby a necháme pomalu vychladnout, aby těsto nespadlo.

5

Ve vodní lázni smícháme všechny ingredience, až nám vznikne hladká čokoládová poleva.

6

Naplněné šneky obalíme v čokoládě a necháme ztuhnout v lednici.

Klíčová slova: profitterol
Autor: KJersey
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.