Co je potřeba

  • 300 g polohrubé mouky
  • 250 g mletých škvarků
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 celé vejce
  • 1 malá lžiška soli
  • 1 malá lžička pepře
  • 1 malá lžička papriky
1

Škvarkové preclíky nejsou žádná dieta. Na druhou stranu – i při výrobě jiného křehkého pečiva se používá poměrně dost tuku, o sladkém cukroví ani nemluvě. Také se nepředpokládá, že by se někdo škvarkovými preclíky přejídal. A poslední argument na obranu škvarkového pečiva: nepečeme je každý den, spíš opravdu jen výjimečně: na silvestra nebo při jiné příležitosti, kdy se očekává zvýšená konzumace alkoholu.

2

Výroba škvarkových preclíků je překvapivě snadná. Na jednu várku (jeden plech) potřebujeme jen 300 gramů polohrubé mouky, půl prášku do pečiva, 250 g mletých škvarků, malou lžičku soli, malou lžičku mletého pepře a pálivé papriky a jedno celé vejce. Suché přísady promícháme v mouce, přidáme škvarky a vejce a vypracujeme těsto.

3

Nejrychlejší způsob, jak tvarovat škvarkové preclíky, je protlačování. Těsto je trochu méně soudržné (jako například těsto na kokosové linecké cukroví). Jestliže jsme škvarky mleli na masovém strojku, a máme k němu nástavec na výrobu sušenek, je protlačování výhodné i proto, že si nepřiděláme žádné další zašpiněné nádobí. Když strojek nemáme, můžeme použít univerzální „stříkačku“.

4

Na masový strojek připevníme lištu s vroubkovaným otvorem, eventuálně do „stříkačky“ upevníme nástavec s větším vroubkovaným otvorem. Nástroj naplníme těstem. Mletím (respektive tlakem na píst) vytváříme válečky, které můžeme dál libovolně tvarovat: tyčinky, kroužky, „brejle“, ale v případě potřeby třeba i písmena nebo číslice. Klademe na suchý plech.

5

Škvarkové preclíky pečeme zvolna – asi při 150 stupních. Bude to trvat 15 až 20 minut. Nemůžeme je péct rychle při vyšší teplotě. Těsto obsahuje už jednou škvařenou surovinu – škvarky, které už nemůžeme znovu péct při vysoké teplotě – zhořkly by. Proto musíme závěr pečení dobře hlídat. Preclíky musí být jen zlaté, nikoliv nahnědlé. Kontrolujeme klidně i při otevřené troubě – preclíkům to neuškodí. Na správném vypečení závisí ale úspěch.

6

Škvarkové preclíky jsou dobré začerstva i po odležení. Nevyžadují žádné speciální skladování. Jsou křehké i tehdy, když mírně navlhnou. Varianta: Preclíky můžeme potřít rozšlehaným vejcem a sypat oblíbenými semínky: mák, sezam, kmín… Když ale pečeme různé druhy slaného pečiva, mohou škvarkové preclíky klidně zůstat neosypané – druhová pestrost bude patrna i vizuálně.

Varování

Použití nástroje s pístem vyžaduje větší fyzickou sílu.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
5
Average: 5 (8 votes)