Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct jednoduchý dort z piškotové hmoty | recept

Jak upéct jednoduchý dort z piškotové hmoty | recept. Dort nemusíte péct jenom ke slavnostním příležitostem jako jsou např. svátky nebo různé oslavy. Udělá radost i jako nedělní moučník. Samozřejmě, že bude jen jednoduchý, aby byl rychle hotový a nedal moc práce. Následující článek slouží jen jako inspirace, dort si nazdobte a naplňte podle vlastní chuti. Důležitý je recept na korpus – osvědčený cukrářský recept, který se vždy povede.

Co je potřeba

  • 6 vajec
  • 105 g krupicového cukru
  • 80 g polohrubé mouky
  • 50 g másla

Náplň:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • želatinový ztužovač zastudena
  • jahodový kompot
  • dortové želé nebo vanilkový pudink
  • mandle

Množství těsta je do formy o průměru 21 cm

 

1

Rozbijte vejce a oddělte bílky od žloutků. Z bílků a krupicového cukru vyšlehejte pevný sníh. Půjde to lépe, když bílky nebudou příliš vychlazené, vejce z chladničky vyndejte předem. Do sněhu zašlehejte žloutky a mouku. Nakonec nalijte rozpuštěné máslo a zlehka promíchejte.

2

Dno a boky formy potřete tukem a vysypte moukou. Těsto do formy nalijte a lehce uhlaďte. Vložte do předem vyhřáté trouby na 150 °C. Při této teplotě nechte 15 minut zapéct. Dort bude hezky rovný, nebude se uprostřed zvedat. Po zapečení zvyšte teplotu na 180 °C a dort dopečte

3

Upečený korpus nechte několik minut chladnout ve formě položené na kuchyňské mřížce. Pak formu otevřete a opatrně korpus vyjměte. Rozkrojte dlouhým nožem až po úplném vychladnutí.

Korpus můžete plnit jakoukoli náplní nebo krémem. Aby krém nerozmáčel těsto, zatřete póry marmeládou nebo džemem. Pokud budete plnit krémem se želatinou, není to třeba.

4

Náš oblíbený a rychlý krém je z tvarohu a smetany, jakási obdoba dětských Lipánků nebo Pribináčků. Smetanu ke šlehání vyšlehejte dotuha s měkkým tvarohem ve vaničce. Ve šťávě z jahodového kompotu prošlehejte želatinový ztužovač, přidejte trochu smetany a směs zašlehejte do tvarohu se šlehačkou. Cukr není třeba přidávat, korpus je dost sladký.

5

Krémem naplňte korpus a potřete i boky a povrch. Dort po obvodu ozdobte plátky mandlí.

6

Po celém povrchu vyskládejte kompotované nebo čerstvé ovoce, podle toho, jaké máte k dispozici. Zalijte čirým nebo červeným dortovým želé připraveným podle návodu na sáčku. Alternativou k želé je vanilkový pudink uvařený ve 400 ml vody nebo ovocné šťávy s cukrem. 

7

Dort nechte dvě až tři hodiny v chladu, aby měla náplň dostatek času na ztuhnutí. Pak dozdobte podle fantazie a krájejte na porce.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.