Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct meruňkový koláč | recept

Jak upéct meruňkový koláč | recept. Meruňkový koláč může mít nespočet podob. Nabízíme jednu, která si dělá ambice na zařazení mezi oblíbené. Meruňkový koláč, který společně s námi můžete upéct, je mimořádný. Mimořádně dobrý, mimořádně vláčný, ale také mimořádně jednoduchý. Jak upéct meruňkový koláč? Zkuste to s námi – a za necelou hodinu můžete stavět na kávu k báječnému meruňkovému koláči.

Co je potřeba

suroviny na těsto podle receptu
půl kilogramu meruněk
vybavená kuchyně

1

V míse smícháme polovinu Heru, jeden celý tvaroh (jakékoliv tučnosti), 200 gramů cukru, 250 gramů polohrubé mouky, ve které jsme rozmíchali jeden celý prášek do pečiva, čtyři žloutky a dvě poctivé lžíce rumu (tuzemáku). Jestli máme citron, omyjeme ho a ostrouháme kůru z jeho poloviny. Vařečkou nebo klidně i ručním šlehačem rozmícháme.

2

Umyjeme metly šlehače. V jiné míse ušleháme čtyři bílky. Vmícháme do tvarohové hmoty. Koláčovou formu vymažeme tukem a vysypeme polohrubou moukou. Nalijeme do ní těsto. Uhladíme. Těsto poklademe rozpůlenými a vypeckovanými meruňkami. Kdybychom měli meruňky kyselé, posypeme koláč krystalovým cukrem.

3

Meruňkový koláč z tvarohového těsta pečeme pomalu a při nižší teplotě – asi 180 stupňů. Koláč bude asi za půl hodiny – jeho upečení trvá déle, než příprava. Po půlhodině začneme kontrolovat vpíchnutím špejle – když se na špejli nelepí těsto, je koláč upečený.

4

Meruňkový koláč krájíme až po vychladnutí. Chutná s ovocnými šťávami, ale dětem a lidem, kteří ho mohou, nabídneme tento typ koláče se sklenicí studeného mléka. Chutná to výtečně a je to zdravější, než se kdybychom koláč zdobili šlehačkou.

Autor: eliska1544
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct ovocný koláč | recept
Jak upéct ovocný koláč | recept. I když by asi ovocný koláč měl být kulatý, označení ovocný koláč se vžilo pro typ moučníku, kdy je na syrové těsto ro…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.