Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct strouhaný ovocný koláč s tvarohem | recept i pro diabetiky

Jak upéct strouhaný ovocný koláč s tvarohem | recept i pro diabetiky.  Domácí moučníky s návodem ve stylu rychle smíchat, hodit do formy a je hotovo, jsou u mě ty nejoblíbenější. Nejsou příliš pracné a většinou se povedou hned napoprvé každému. Předpis na dnešní tvarohový koláč s ovocem pochází ze zahraniční kuchyně a můžete ho libovolně obměňovat podle druhu právě dostupného čerstvého ovoce. Moučník je skvělý s jahodami, třešněmi, meruňkami – ty jsem vyzkoušela a mohu je doporučit. Plánuji vyzkoušet rybíz, angrešt, maliny a borůvky.

Co je potřeba

Těsto do formy průměru 25 cm:

  • 200 g Hery
  • 100 g moučkového cukru (70 g xylitolu)
  • 180 g hladké mouky
  • 180 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku na pečení

Nádivka:

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 80 g moučkového cukru (50 g xylitolu)
  • 2 vejce
  • 2 lžíce škrobu
  • několik kapek vanilkového extraktu
  • 100 ml smetany

 

  • ovoce dle vlastního výběru
  • mouka a tuk na formu

 

1

V misce dobře promíchejte sypké ingredience – oba druhy mouky s cukrem a práškem do pečiva. Přidejte nahrubo rozstrouhaný nebo na malé kousky pokrájený studený tuk rovnou z chladničky. Rukama rychle vše dohromady zpracujte v drobenku – tak zní recept v originále. Mně se suroviny pokaždé  podařilo spojit v těsto, dá to trochu práce, ale tento postup mně vyhovuje více. Těsto odložte na chvilku do chladu.

2

V jiné míse rozmixujte tvaroh, cukr, celá vejce, vanilkový extrakt a škrob rozmíchaný ve smetaně. Mixujte tak dlouho, dokud nevznikne hladká hmota.

3

Těsto rozdělte na dva díly (1/3 a 2/3). Dvě třetiny těsta nastrouhejte do vhodné formy na pečení. Předem ji vymažte tukem a vysypejte moukou nebo strouhaným kokosem. Nezapomeňte na boky formy, tak jako já, tvarohová hmota se připéká. (viz úvodní foto)

4

Na těsto rozetřete připravenou tvarohovou náplň a povrch uhlaďte stěrkou.

5

Do tvarohu jemně vtlačte ovoce tak, aby část  zůstala venku. Drobnější druhy nechte celé, větší ovoce překrojte a na tvaroh pokládejte řeznou stranou nahoru.

6

Nakonec celý povrch zakryjte rozstrouhanou zbylou třetinou těsta a koláč upečte. Pečte ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 40–50 minut.

 

Koláč si mohou dopřát i diabetici. Cukr v receptu nahraďte moučkovým xylitolem v množství uvedeném v závorce. Moučník bude málo sladký, ale sladkost ovoce to vynahradí.

Moučník krájejte až částečně či zcela vychladlý, aby řez byl hladký. Budete-li krájet koláč ještě teplý, tvaroh se lepí na nůž.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.