Co je potřeba

Suroviny uvedené v předpisu
Mixer
Sporák

1

Proč vařit polévku ze salátu, když ho můžeme sníst syrový? Není škoda jarní zeleniny plné vitaminů? Důvody mohou být různé. Ten nejčastější je, že nám v domácnosti přebývá salát (nebo jeho okrajové tmavší listy), o který není příliš velký zájem. Například dostaneme od zahrádkáře košík hlávkového salátu, ale naší rodince, „zmlsané“ slaďoučkým a křehoučkým ledovým salátem už ten „obyčejný“ nejede. A nebo držíme nějakou dietu – bezsacharidovou (ketonovou), bezlepkovou - a salátová polévka nám poskytne kýženou změnu. A nebo jen máme chuť vyzkoušet něco, co jsme ještě nikdy nejedli.

2

Ztráta zdravých látek? Podle různých nutričních tabulek obsahuje salát (locika) sodík, draslík, železo, křemík a fluor. Z vitaminů to jsou B, C a E. Kromě „céčka“, které se varem ničí, měly by v uvařeném salátu (a v jeho vývaru) všechny ostatní zdraví prospěšné látky zůstat. Konec konců – tak by se dalo diskutovat o jakékoliv vařené zelenině (respektive zeleninové polévce).

3

Na polévku z hlávkového salátu budeme potřebovat jeden větší zahradní hlávkový salát nebo tmavé obrané listy ze dvou třech hlávek, středně velkou cibuli (při ketonové dietě jednu maličkou nebo čtvrtku střední), máslo, zakysanou nebo sladkou smetanu, česnek (může být sušený), černý nebo bílý pepř (bílý ale nevaříme, dostane nepříjemnou chuť), muškátový květ nebo oříšek a sůl.

4

Hlávkový salát rozebereme na listy a důkladně propereme ve studené vodě. Máme-li dřezovou sprchu, použijeme ji. Každý list prohlédneme, hlavně na spodní straně salátového žebra může ulpívat zemina ze záhonu. Pochází-li salát ze zahrádky, mohou se v listech skrývat i drobní slimáci. Necháme okapat.

5

Na vrchovaté lžíci másla zpěníme nakrájenou cibuli. Nemusí být na nijak „extra“ maličké kousky, protože polévku budeme mixovat. Salát pokrájíme na menší kousky. Dáme na cibulový základ a zalijeme masovým vývarem nebo vodou. Komu nevadí polévkové výtažky, může zalít vodou a přidat polévkovou kostku. Přivedeme k varu.

6

Salát se svaří, takže ho v hrnci co do objemu zůstane tak třetina. Dolijeme vodou (nebo vývarem) a necháme vařit. Jestliže budeme používat sušený česnek, přidáme ho v této fázi. Po deseti až patnácti minutách salát rozmixujeme – buď ručním mixerem, a nebo použijeme stolní. Pasírovat přes síto je poměrně obtížné, ale kdo nemá jinou možnost, nemá na výběr.

7

Doplníme tekutinu, aby hustota odpovídala naší libosti. Dochutíme solí, prolisovaným česnekem (asi čtyři stroužky, jestliže jsme už nedali sušený), muškátovým květem nebo oříškem a případně černým pepřem. Několik minut provaříme. Přidáme půl kelímku smetany a když chceme kořenit bílým pepřem místo černého, přidáme bílý pepř. Rozmícháme, prohřejeme k varu, ale už nevaříme. Nakonec v polévce ještě rozpustíme čajovou lžičku syrového másla - pro chuť. Kdyby salátová polévka jevila známky sražení, znovu ji důkladně promixujeme, ale mimo plotnu.

8

Salátovou polévku můžeme dokořenit libečkem, petrželkou nebo pažitkou (vizuální efekt je ovšem nulový). Podáváme se zbytkem zakysané smetany. Pro „oko“ můžeme smetanu přizdobit vlákénky nastrouhané mrkve (viz titulní foto).

Tipy

- Nemáme-li žádný přísný dietní režim, můžeme si do salátové polévky přidat chlebové nebo žemlové krutony či smažený vaječný „hrášek“.
- A pokud dieta dovolí, polévce prospěje, když s cibulí orestujeme trochu nastrohané kmořenové zeleniny.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
5
Average: 5 (8 votes)