Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit salát s nektarinkami a balkánským sýrem | recept

Salát s nektarinkami a balkánským sýrem | recept. Salát z letní zeleniny je klasika, která sice neomrzí, ale občas je fajn zkusit něco nového. Vyzkoušejte neotřelou kombinaci hlávkového salátu s nektarinkou a balkánským sýrem. Výsledkem je skvělá sladkokyselá chuť, kterou příjemně překvapíte všechny své blízké, pro něž salát připravujete. Na zálivku použijete běžné suroviny – olivový olej (případně sezamový olej), vinný ocet, sůl a pepř. Máte-li rádi lehká jídla, neváhejte a vyzkoušejte snadný a chutný salát s nektarinkami a balkánským sýrem.

Co je potřeba

Co budete potřebovat na salát:

  • 2 nektarinky
  • ½ hlávkového salátu
  • 1 jarní cibulku
  • kus balkánského sýra na ozdobu

 Na zálivku si přichystejte:

  • 1 lžíci olivového nebo sezamového oleje
  • 1 lžíci vinného octa
  • sůl a pepř
1

V prvním kroku olámejte listy hlávkového salátu, operte je a vložte do odstředivky, abyste je osušili. Následně je natrhejte na velikost sousta. Takto přichystaný salát přendejte do hlubší mísy.

2

Jarní cibulku očistěte, omyjte a nasekejte najemno. Cibulku následně přidejte k salátu a promíchejte. Nektarinky omyjte, odkrojte od pecky, překrojte napůl a nařezejte na tenké plátky. Většinu nektarinkových plátků přihoďte do mísy se salátem a promíchejte. Trochu si odložte stranou na ozdobu.

3

Balkánský sýr rozdrobte. Na zálivku prošlehejte olivový nebo lépe sezamový olej, který má neotřelou specifickou chuť, s octem, nakonec dosolte a opepřete dle chuti.

4

Zálivkou přelijte salát a promíchejte. Salát překryjte potravinovou fólií a vložte asi na hodinu až dvě do lednice. Sladká chuť nektarinek se tak lépe prolne s chutí zbývajících ingrediencí. Salát nakonec rozdělíme na jednotlivé porce. Posypeme nadrobeným sýrem a ozdobíme zbylými nektarinkami. Podáváme jako doplněk k pečenému masu nebo jako samostatný chod. Skvělý je i jako doplněk ke grilovaným dobrotám.

Autor: marketahoz | Zobrazit autorská práva

fotografie archiv autorky

Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články