Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit zázvorový čaj | recept

Zázvorový čaj | recept. Zázvor je svými léčivými účinky znám už od pradávna. A nejvíce se hodí právě teď, v době nejrůznějších chřipkových a jiných epidemií. Zázvorový čaj dokáže potlačit nemoc už v jejím zárodku, ale můžete si ho uvařit i jen tak.

Co je potřeba

  • přibližně 2 cm kořene zázvoru
  • 1 l vody
  • 1 lžíci medu
1

Asi dva centimetry zázvorového kořene oloupejte škrabkou na brambory. Mezitím si dejte do hrnce vařit 1 litr vody. V této době můžete do vody vhodit také některé koření, jak uvádím v tipech níže.

2

Zázvor nastrouhejte na hrubším struhadle. Pokud je kořen už starší, půjde to těžko, ale na vyluhování to nemá vliv. Jakmile začne voda v hrnci vřít, vhoďte do ní nastrouhaný zázvor. Stopněte si ha hodinkách 30 sekund a hned potom vodu vypněte. Delší var by zničil hodnotné esenciální oleje. Nechte deset minut odstát.

3

Zázvorový čaj přeceďte do konvice (nikdy ho nepijte s kousky zázvoru, mohli byste se zevnitř nepěkně popálit), dochuťte medem a můžete podávat. Za den můžete vypít 2 až 3 tyto konvice po dobu maximálně dvou týdnů, poté je nutné udělat aspoň třítýdenní pauzu.

4

Zázvorový čaj – recept, rychlá varianta

Zalijte poloviční množství nastrouhaného zázvoru v půllitrovém hrnku horkou vodou a dejte na minutu do mikrovlnky na střední výkon. Nechte 5 minut odstát a podávejte.

  • Pokud necháte zázvorový čaj vychladit, dostanete báječnou zázvorovou limonádu.
  • Do zázvorového čaje můžete pro lepší chuť přihodit v hrnci ještě kousek skořice nebo hřebíček.
  • Zázvor a jeho účinky: zázvor pomáhá při trávení, jako prevence před chřipkou a nachlazením, je také příznivý při potlačení rakoviny a je tradičním afrodiziakem.
  • Nikdy nevařte zázvorový čaj déle než jednu minutu, i když některé recepty uvádějí i 15 minut vaření. Během tak dlouhé doby se zničí prakticky všechny léčivé látky a výsledný čaj je dobrý tak maximálně pro potěšení chuťových buněk.
  • Denně by dospělý člověk neměl přijmout více než 4 gramy čerstvého zázvoru.

Varování

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.

Autor: notburga
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak využít ostružiník | rady a tipy
Jak využít ostružiník | rady a tipy. Z ostružiníku často používáme pouze tmavé chutné plody – ostružiny. Ostružiny jsou velmi zdravé a mají celou řadu…
Jak využít levanduli | tipy
Jak využít levanduli | tipy. Pokud máte na své zahrádce levanduli, byla by velká škoda ji na konci léta jen tak nechat odkvést a pak ostříhat. Pomysle…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.