Přejít k hlavnímu obsahu

Jak vařit ovesné vločky | recepty

30. Leden 2020

Ovesné vločky jsou zdravé, syté, chutné a levné, využitelné na desítky způsobů. Při dobrém skladování ovesné vločky vydrží i delší dobu, takže by mírná zásoba ovesných vloček neměla chybět v žádné spíži. Vločky jsou ideální surovina pro studentskou nebo pánskou domácnost. Příprava ovesných vloček je velmi rychlá a snadná. Jak vařit z ovesných vloček? Přinášíme pár zkušeností a receptů.

Co je potřeba

  • Kuchyňské vybavení a zařízení
  • Suroviny podle předpisů
1

Historické ohlédnutí

Ovesné vločky v minulosti nepatřily k základním surovinám české kuchyně. Porridge (ovesnou kaši) známe například jako dennodenní pokrm chudých Britů v románech z poloviny 19. století. Ale už v první polovině 20. století radila Anuše Kejřová zavářet ovesné vločky do polévek. A müsli jako „zdravé švejcarské snídání“ si do sešitu receptů zapsala v roce 1932 i prostá kuchařka Máňa Táborská z Pardubicka. Suché ovesné vločky s rozdrobenou tatrankou si jako rychlý zdroj energie brávali na túry vysokohorští turisté v dobách „rozvinutého socialismu“. V současné době jsou ovesné vločky jedním z pilířů zdravé výživy. O kladných vlastnostech vloček si přečteme ve slovnících.Teď nás zajímá, na co je lze ve zdravé a úsporné kuchyni využít.

2

Ovesná kaše (porridge)

Ovesné vločky (asi sto gramů na porci) opražíme na suché pánvi, aby získaly narůžovělou barvu. Za stálého míchání přiléváme vodu a uvaříme do kašovité konzistence. Lehce přisolíme. Podáváme posypané osmaženou cibulí, s opečenou slaninou či s dobrou uzeninou nebo s volským okem. Nebo místo vodou zaléváme ovesné vločky mlékem, dochutíme špetičkou soli a cukrem (nebo medem) a sypeme jako jinou sladkou kaši: kakaem, perníkem, mletým mákem, čokoládou nebo poklademe čerstvým či kompotovaným ovocem. Nutriční hodnotu zvýšíme i přidáním rozinek, které vaříme společně s vločkami.

3

Zahušťování polévek

Máme-li vločky, není třeba dělat jíšku. Rozvařené ovesné vločky polévku zdravě zahustí, aniž by ji chuťově ovlivnily. Vločky v polévce můžeme „přiznat“ jako zavářku, a nebo můžeme polévku rozmixovat do krémovité podoby. Ovesné vločky jsou vhodné do zeleninových, luštěninových a bramborových polévek, zahustíme jimi i drůbeží kaldoun.

4

Ovesný šoulet

Uvaříme jakékoliv luštěniny (nejlepší je cizrna) a v jiné nádobě poloviční množství vloček, které po varu propláchneme vodou. Smícháme s luštěninami a osmaženou cibulí, kořeníme pepřem nebo česnekem. Podáváme s uzeným, škvarky, s opečeným párkem nebo jen se salátem z kysaného zelí. Vločky v šouletu nenadýmají jako tradiční kroupy, a navíc – kroupy někomu moc nechutnají.

5

Moučné výrobky

U jídel z mouky lze nahradit čtvrtinu až třetinu množství bílé mouky ovesnými vločkami. Tak můžeme obohatit moučníky z litého těsta (perníky, lívance, třená těsta), tukové trvanlivé sladké i slané pečivo (tyčky, preclíky, sušenky), těsta ze syrových brambor (bramboráky, chlupaté knedlíky). Nebo můžeme ovesné vločky (a případně i další semínka) přidat do kynutého těsta při výrobě domácího celozrnného pečiva (housky, banketky a podobně, viz titulní obrázek). U jídlech ze syrových brambor může být podíl vloček vyšší.

6

Opečené placičky – karbanátky

Ovesné vločky můžeme použít ke zvětšení objemu mletého masa. Mleté maso (koupíme jen od důvěryhodného řezníka nebo si je nameleme sami) zalijeme trochou vody, zasypeme vločkami, okořeníme a necháme odležet. Na půl kilogramu masa můžeme přidat až jeden hrnek ovesných vločeka půl hrnku vody. Pak tvarujeme placičky a opékáme či grilujeme. Není třeba vajec ani strouhánky. Do karbanátků z vařené zeleniny a ovesných vloček nepřidáváme vodu, naopak vajíčko a trocha strouhánky jsou nutné na spojení hmoty. Někdo připravuje karbanátky pouze z vařených ovesných vloček, vajec a strouhánky. K tomu se ale víc hodí vločky pšeničné, protože ovesné vločky v této podobě mají trochu svíravou chuť.

7

V některých předpisech se uvádí, že předem opražené vločky nahradí v pečivu ořechy. Nahradí, ale spíš jen objemem, chuť je sice příjemně jadrnná, ale přece jenom jiná než ořechová.

1. Z ovesných vloček můžeme připravit vegetariánskou „dršťkovou“ polévku. Na tuku osmažíme větší cibuli, když je zlatá, přidáme lžíci sladké papriky, lžičku kmínu, 200 gramů vloček, dvě nakrájené brambory a 2,5 litru vody. Za 15 minut je hotová výtečná „dršťková“, kterou jen dochutíme třeným česnekem, mletým pepřem, solí a majoránkou.

2. Mozeček z ovesných vloček. Na lžíci másla nebo oleje osmažíme cibuli, přidáme asi deset deka vloček, ještě chvíli opékáme, pak přilijeme asi 1,5 deci vody a za stálého míchání ji necháme vydusit. Do směsi rozmícháme dvě syrová vejce a necháme ztuhnout. Dochutíme solí a špetkou mletého pepře. Posypeme petrželkou nebo pažitkou a podáváme na topince, s pečivem nebo s bramborovou kaší.

Autor: jezzina
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct sušenky z amarantu | recept
Sušenky z amarantu | recept. Laskavec, amarant nebo domorodý název kiwicha patří rostlině, kterou využívali už staří Mayové. Je to nepravá obilnina, j…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.