Přejít k hlavnímu obsahu

Jak využít dýňový olej

04. Prosinec 2019

Jak využít dýňový olej | rady a tipy. Dýňový neboli tykvový olej se získává lisováním dýňových semen. Patří mezi velmi zdravé a snadno stravitelné druhy oleje. Jelikož se lisuje za studena, uchovává si celou řadu cenných látek. Využijete jej především pro přípravu zeleninových salátů a jiných pokrmů studené kuchyně, dá se však skvěle použít i zevně. Určitě si oblíbíte jeho jedinečnou chuť s oříškovým nádechem.

Co je potřeba

Viz další kroky

1

Dýňový olej obsahuje mnoho minerálů (např. zinek, hořčík, selen, vápník, železo atd.) a vitamínů (vitamíny A a E, vitamíny skupiny B). Nalezneme v něm také nenasycené mastné kyseliny, antioxidanty a další látky nezbytné pro správné fungování lidského organismu.

2

Díky obsahu výše uvedených látek má dýňový olej následující léčivé účinky:

  • Má příznivé účinky na potíže s prostatou a močovým ústrojím a na kardiovaskulární onemocnění.
  • Snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak.
  • Zpomaluje projevy stárnutí a působí jako prevence před vznikem rakoviny.
  • Má protizánětlivé účinky.
  • Podporuje trávení a pomáhá při žaludečních potížích.
  • Zlepšuje náladu a působí proti nespavosti.

Jako prevence se užívá 1 lžička oleje 2x denně před jídlem. V případě již vzniklých potíží můžete užívat až 1 polévkovou lžíci 2x denně.

3

Využití v kuchyni

V kuchyni se dýňový olej využívá zejména pro přípravu salátových zálivek či dresinků, skvěle ochutí také pesta, pomazánky, těstoviny či zeleninové polévky (přidávejte jej však až na konci vaření nebo jím pokapejte jídlo na talíři). Díky jemné oříškové chuti se hodí i k finálnímu zdobení a dochucení dezertů.

4

Využití v kosmetice

Dýňový olej má příznivé účinky na citlivou, suchou a popraskanou pokožku, dokáže ji regenerovat a pomoci při ekzémech, lupénce, akné či jiných kožních potížích. Používá se k výrobě domácích pleťových masek (dá se smíchat třeba s kysanou smetanou či medem), k potírání pokožky celého těla i k masážím.

Dále podporuje růst vlasů a nehtů, je tudíž vhodný k přípravě vlasových zábalů i k potírání nehtových lůžek.

  • Dýňový olej má výraznou tmavě zelenou barvu. Pokud jej budete využívat zevně, je vhodné jej předem naředit jiným olejem, abyste zabránili mírnému obarvení pokožky.
  • Dýňový olej se hodí také jako prevence před vznikem strií.
  • Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak užívat zelené řasy | rady a tipy. Se sladkovodními či mořskými řasami jste se již zcela určitě setkali. Víte však, jak je konzumovat nebo jaký vli…