Přejít k hlavnímu obsahu

Jak zhotovit pesto z medvědího česneku | recept

Pesto z medvědího česneku | recept. Medvědí česnek je jarní bylinka vlhčích lužních lesů. Roste na březích potoků, často v bučinách, ve velkém množství. Rostlinka není nijak chráněna, může se tedy sbírat pro vlastní potřebu ve volné přírodě. Sběr je zakázán v rezervacích nebo na chráněných lokalitách. Při sběru medvědího česneku si vybíráme mladé listy a vždy jen několik z jedné rostlinky, abychom ji příliš nevysilovali. Listy se sbírají před kvetením. Medvědí česnek má silnou česnekovou vůni a chuť. V kuchyni je nejlépe ho využít čerstvý do salátů nebo na chléb. Vynikající je z něj vyrobené pesto, které v lednici vydrží do příští sklizně.

Co je potřeba

  • 150 g listů medvědího česneku 
  • 15 g soli
  • 100 ml olivového nebo slunečnicového oleje 
  • 100 g loupaných mandlí nebo vlašských ořechů
  • 60 g parmazánu (Gran Moravia)
1

Otrhané listy medvědího česneku důkladně omyjeme pod tekoucí studenou vodou. Okapané listy pokrájíme na menší kousky a vložíme do mixéru.

2

V dalším kroku k medvědímu česneku přilijeme olivový olej a přidáme sůl. Místo olivového oleje můžeme použít olej slunečnicový. Listy rozmixujeme na hustou kaši.

3

Mandle spaříme, oloupeme a rozstrouháme na jemnou moučku. Přidáme ji k česnekové kaši a zamícháme. Vynikající pesto je také z jader vlašských ořechů. Záleží na vás, čemu dáte přednost. Jádra ořechů se přidávají neloupaná, slupka obsahuje hořčiny a ty dodají pestu další chuťový rozměr.

4

Nakonec přidáme jemně strouhaný parmazán. Místo parmazánu se dá koupit levnější a kvalitní česká náhražka sýr Gran Moravia. Pesto důkladně promícháme, aby jednotlivé složky byly rovnoměrně rozptýleny v hmotě.

5

Pestem naplníme menší skleničky asi centimetr pod okraj, upěchujeme, abychom se zbavili případných vzduchových bublin a povrch zakápneme trochou oleje. Okraj skleniček otřeme čistou utěrkou a skleničky uzavřeme víčkem.

6

Hotové pesto uchováváme v chladničce. Otevřenou skleničku se snažíme spotřebovat co nejdříve. Po odebrání potřebného množství, vždy zbytek ve sklenici zakápneme olejem, abychom zamezili přístupu vzduchu a pesto se nekazilo. Neotevřená sklenice vydrží jeden rok, do příští sklizně. Pesto používáme na těstoviny. Je výborné s čerstvě pečeným chlebem.

Při sběru v přírodě se chovejte k lokalitě, kde česnek roste, ohleduplně. Zbytečně rostlinky nesešlapávejte a nevyrývejte. Chcete-li zkusit pěstování na zahradě, seberte zralá semena a rozhoďte je do polostínu. Klíčí výborně.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirka K.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články

Kopřivové pesto | recept. Pesto je hustá směs bylinek, oleje, ořechů a semínek, soli, česneku a sýra. Slouží k ochucení těstovin nebo salátů. Pesto lz…
Pesto nebo Pesto alla genovese je zelená bazalková omáčka, která pochází z oblasti Ligurie v severní Itálii. Alla genovese odkazuje na město Janov (Ge…
Jak ugrilovat sýr | recept. Grilování není jen o mase. Někteří z nás dávají přednost zelenině a sýrům, právě pro ty je náš dnešní recept. Hodí se i pr…
Šopský salát | recept. Saláty nejčastěji připravujeme v létě, kdy je dostatek čerstvé zeleniny na pultech obchodů, nebo máme k dispozici vlastní, ze z…