Přejít k hlavnímu obsahu

Jak se zbavit pálení žáhy

10. Únor 2021
Jak se zbavit pálení žáhy

Pálení žáhy vás může trápit, když sníte něco, co máte rádi. Příčiny pálení žáhy hledejte v trávicím ústrojí. Způsobuje jej kyselina chlorovodíková, která v žaludku slouží k trávení potravy, stoupá do jícnu a dráždí jeho tkáň. To pociťujeme jako nepříjemné pálení. Pokud má člověk k pálení žáhy předpoklady, dojde k němu po požití hodně kořeněných jídel, tučných nebo smažených pokrmů, někdy i po konzumaci teplých buchet, po máku a alkoholu, kávy, sladkostí, čokolády, citrusových plodů, při pití obyčejné sodovky.. A vedlejší příčiny pálení žáhy? Stres, skryté choroby žlučníku nebo žaludeční vředy, oslabení zažívacího traktu a překyselení organismu. Pokud míváte pálení žáhy pravidelně, navštivte lékaře, protože pálení žáhy může být i příznakem vážnějších chorob.

1

Proti pálení žáhy můžeme dělat nějaké preventivní kroky, nejdřív omezující. Například bychom měli jíst pomalu a každé sousto řádně rozžvýkávat. Měli bychom omezit tučná, hodně kořeněná a smažená jídla, stejně jako sladkosti a alkohol. Každý by měl vědět, po čem ho nejvíc žáha pálí, s postupem věku se ale sortiment jídel vyvolávajících pálení může rozšiřovat.

2

Některé kroky prevence proti pálení žáhy mohou být příjemné, takže bychom měli jíst co nejvíce ovoce a zeleniny, zejména květák, brokolici, chřest, petrželku, také ovesné vločky, ale ne cibuli a pozor na citrusové plody. Z mas to jsou drůbež, ryby a mořské plody v přiměřeném množství, jako příloha rýže a kuskus. Doporučuje se i zázvor. Měli bychom jíst málo, ale častěji. Neměli bychom také jíst těsně před spaním. Hodně pijme nejlépe obyčejnou stolní vodu, dnes se říká "kohoutovka", ale ne vodu s bublinkami, zejména ne colu a pepsi. Doporučuje se i snížení váhy, ale při této dietě, pokud ji budete držet, k němu asi nutně dojde.

3

Další preventivní kroky předcházejícími pálení žáhy tkví již v chování a návycích. Takže se vyhýbejte nadměrnému stresu, snažte se dlouho spát a hlavně v poloze, kdy si nebudete lámat krk, tedy na boku mít hlavu dostatečně podloženou. Noste volné oblečení a pozor na to, že některé typy opasků a přílišně upnutí v oblasti trupu může způsobit reflux a tím pádem i pálení žáhy. Pokud vám lékař chce napsat nějaký nový lék, zeptejte se, zda nebude mít vliv na pálení žáhy.

4

Babky kořenářky by vám na pálení žáhy také mohly dát dobré rady. Tak třeba nálev ze lněného semene nebo hořčičného semene. To se jedna polévková lžíce semene zalije 2 dl vroucí vody, občas promíchá a nechá se dvacet minut bobtnat. Má se pít po locích v průběhu třiceti minut. Dále to bude na prášek rozdrcená směs 50 g květů rmenu a listí šalvěje, 25 g květu hluchavky, semena lnu a natě řebříčku. Prášek užíváme v čase potřeby tak, že nasypeme jednu až půldruhé kávové lžičky prášku do horkého mléka, zamícháme a pomalu pijeme.

5

Když pálení žáhy nastane, je několik možností ho potlačit. Někdy stačí lžička sody, kterou by měl člověk, který problémem často trpí, mít doma vždy u sebe. Pak jsou tu léky ze skupiny antacid, vitaminy řady B, které podporují správné trávení. Dále je vhodný čerstvý ananas, pálení žáhy tlumí bylinkové čaje, například z fenyklu nebo zázvoru. Někdy stačí rychlé vypití sklenky čisté vody, ovšem bez bublinek, někdy ale i voda s trochou citronové šťávy. Tato opatření znamenají odstranění akutních příznaků, neřeší však problémy, které jsou jejich příčinou. Ty může zjistit až odborný lékař.

Varování

Při častém pálení žáhy se poraďte s lékařem. Neužívejte léky ani jiné přípravky, které mohou potíže zhoršit.

Autor: chorche
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak vyzrát na nachlazení | rady
Jak vyzrát na nachlazení | rady
Jak vyzrát na nachlazení | rady. Stačí pouze stát nebo sedět na nevhodném místě, kde na vás někdo kýchne či zakašle a druhý den ráno už vás škrábe v k…
Jak na citlivé zubní krčky
Jak na citlivé zubní krčky | rady a tipy. Jakmile zuby začnou bolet, je zle. Často si myslíme, že jde o zubní kaz, ale někdy jsou na vině bolavé, obna…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.