Přejít k hlavnímu obsahu

Jak pěstovat Aloe vera | rady

Jak pěstovat Aloe vera | rady

Jak pěstovat Aloe vera | rady. Aloe vera je rostlina, která pochází z ostrova v Indickém oceánu. Aloe vera je rostlina pocházející z rodu Aloe, který tvoří více než 350 druhů rostlin. Aloe vera je nejen zajímavá a dekorativní pokojová rostlina, ale je rovněž známá pro své blahodárné účinky při léčbě odřenin a popálenin. Více informací o této pozoruhodné rostlině obsahují následující řádky.

1

Aloe vera

Aloe vera je trvalka, tato sukulentní rostlina dosahuje výšky cca 30 cm. Aloe vera svým vzhledem připomíná kaktus. Rostlinu tvoří listy, které se směrem k okrajům postupně zužují do špičky. Listy Aloe vera jsou poskládány tak, že tvoří tvar hvězdice. Mají světle zelenou až vybledlou barvu, na jejich koncích se nachází špičaté zoubky. Květy Aloe vera mohou mít bílou, krémovou nebo červenou barvu.

2

Světlo

Aloe vera je rostlina, která není příliš náročná na pěstování a péči s ním spojenou. Má ráda sluneční paprsky, proto ji umístěte na světlé místo. Orientace oken na jižní stranu je ta nejvhodnější. Přes léto však rostlinu nenechávejte na přímém slunci, přes odpoledne, kdy je sluneční záření nejintenzivnější, umístěte rostlinu na stinnější místo.

3

Substrát

Doporučujeme pro pěstování použít dobře propustný substrát. Nejlépe půdu písčitého charakteru.

4

Teplota

Přes léto můžete rostlinu Aloe vera umístit ven na terasu, balkon nebo zahradu. Rostlina má ráda čerstvý vzduch a vyšší teploty ji nevadí. Přes zimu můžete rostlinu nechat i v chladnějších interiérech. V zimním období je pro Aloe vera vhodná teplota okolo 10 – 12 °C. Teplota nesmí být nižší než 5 °C, v chladnějších teplotách vám rostlina uhyne.

5

Zálivka

V zimním období zalévejte rostlinu přiměřeně, cca dvakrát týdně, půdu nechte dostatečně proschnout, aby nedošlo k uhnívání kořenů. Přes letní měsíce zalévejte rostlinu častěji, zejména, je-li umístěna na slunci. Aloe vera prospívá spíše sucho než vlhké prostředí.

6

Hnojení

Doporučujeme Aloe vera hnojit minerálními hnojivy. V zimním období rostlinu nepřihnojujte. V letním období obohaťte zálivku o minerální hnojivo v intervalu jedenkrát za dva až tři týdny.

7

Množení

Aloe vera můžete množit pomocí semen nebo řízkováním. Nejvhodnějším obdobím pro množení rostliny řízkováním jsou letní měsíce. Rostlině odřezejte růžice listů nebo jejich výhony. Nechte je dva dny proschnout a poté je zasaďte. Pro řízkování je vhodné použít rostlinu, která je stará alespoň dva roky. Množení Aloe vera pomocí semen je nejvhodnější provádět v jarních měsících, kdy se teplota pohybuje okolo 21 °C. Pro zasazení semen opět použijte dobře propustný substrát písčitého charakteru.

8

Léčivé účinky

Jak bylo zmíněno v úvodu, Aloe vera má blahodárné účinky při léčbě odřenin a popálenin. Konkrétně se jedná o šťávu, kterou lze vymačkat z jejich listů. Tato šťáva se používá pro léčbu nejen odřenin a popálenin, ale také pro léčbu kožních onemocnění, ekzémů a akné. Kosmetický průmysl využívá šťávu z Aloe vera pro výrobu kosmetických přípravků sloužících k ošetření pokožky. Stále více dochází k expanzi produktů vyrobených z Aloe vera do zdravotnictví. Jeho blahodárné účinky jsou prokazatelné. Zkuste si doma vypěstovat své vlastní Aloe a nechte se inspirovat.

Autor: arli444
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak si vypěstovat aloe vera | rady
Jak si vypěstovat aloe vera | rady
Jak si vypěstovat aloe vera | rady. Pěstování aloe vera krok za krokem. Aloe vera je jedna z nejléčivějších rostlin, kterou lidstvo pro své léčebné úč…
Jak pěstovat agáve | rady
Jak pěstovat agáve | rady
Jak pěstovat agáve | rady.  Agáve je velice oblíbená mrazuvzdorná pokojová i venkovní rostlina. Tento sukulent k nám dorazil z Ameriky, kde se vy…
Jak pěstovat opuncii | rady
Jak pěstovat opuncii | rady
Jak pěstovat opuncii | rady. Pěstování opuncie krok za krokem. Opuncie je kaktus, který přirozeně roste v Americe, v oblasti mezi Mexikem a Kanadou. M…
Jak pěstovat velikonoční kaktus
Jak pěstovat velikonoční kaktus
I když si vánoční i velikonoční kaktus velice podobají, ve skutečnosti jde o dva zcela odlišné rody rostlin. Velikonoční kaktus má na rozdíl od vánočn…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.