Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat kandované jedlé květy | recept

Jak udělat kandované jedlé květy | recept

Všude kolem nás se teď v přírodě objevují barevné a zajímavé květy. Škoda, že vydrží tak krátce, než odkvetou. Pojďme si jejich něžnou krásu uchovat na později. Celá řada rostlin má totiž nejen dekorativní, ale i jedlé květy, které se mnohdy mohou pochlubit i zajímavou chutí. Například květy violky vonné s aromatickou chutí, sedmikrása chudobka s lehkou oříškovou chutí, květy jabloní, macešek, žlutá mochna nebo podběl (trochu hořký), sladká hluchavka... Květy si uchováme v cukrové krustě a zdobíme jimi drobné cukroví, zmrzlinové i pudinkové poháry nebo nepečené dorty. Práce je to trochu nimravá, doporučuji zapojit děti, určitě je to bude bavit.

Co je potřeba

květy jedlých rostlin
bílek
cukr

1

Prvním krokem bude výběr vhodných květů. Vyrazíme tedy na vycházku někam do čistého prostředí, nezasaženého průmyslem nebo příliš velkým provozem. Pozor také na hnojené louky ať již od zemědělců či pejskařů. Květiny sbíráme ty, o kterých bezpečně víme, že nejsou jedovaté a nejsou poškozeny škůdci nebo chorobami.

2

Po návratu domů květy lehce osprchujeme a necháme oschnout. Mezitím si připravíme štěteček, vaječný bílek a cukr. Vaječný bílek lehce prošleháme, ale ne moc, utvořily by se nežádoucí bublinky. Cukr můžeme použít práškový i krupici. Květy zasypané krupicí vypadají jako zasněžené. Sedmikráskám krupicový cukr vyloženě sluší.

3

Štětečkem natíráme celý květ z obou stran. Půjde nám to lépe, jestliže si natrháme květy se stopkou, tu pak odstraníme. Pak květ obalíme v cukru a necháme na podložce a sluníčku zaschnout. Protože bílek a cukr hodně lepí prsty, pomohla jsem si tak, že jsem použila cukřenku a květy cukrovala. Květy v krystalovém cukru jsem obalovala pinzetou. Po chvilce zasychání květy odlepíme od podložky, obrátíme a případně ocukrujeme. Po úplném zaschnutí a uschnutí budou květy tvrdé, po zmáčknutí bez vody. Uchovávejte v uzavíratelné dóze prosypané cukrem.

Tipy

Místo bílku si můžete udělat hodně hustý cukrový sirup. Další postup je stejný.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

materiál na podzimní truhlík
Jak vyrobit podzimní dekorace | tipy
Podzimní dekorace | tipy. Pomalu přichází čas na výměnu předokenních truhlíků s květinami za podzimní výzdobu. Na podzim máme na výběr různé druhy okr…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.