Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na bulgurovou kaši

Bulgur je předvařená tvrdozrnná pšenice. Pokud zařadíme tmavý bulgur, jedná se o celozrnnou pšenici, která obsahuje vyšší podíl vlákniny a minerálních látek. Její příprava je snadná a chuť výborná. Kaše z bulguru může být příjemná změna oproti běžné ovesné kaši.

Co je potřeba

2 porce:

  • 150 g tmavého bulguru
  • 400 ml mléko
  • voda podle potřeby
  • špetka soli
  • skořice podle chuti
  • 10 g kakaový pudinkový prášek nebo 10 g kakao
  • xylitol nebo čekankový sirup na doslazení
  • 20 g konopných semínek nebo vlašských ořechů

 

1

Bulgur propláchneme vodou a přesypeme do hrnce. Zalijeme mlékem, přidáme sůl a skořici podle chuti a necháme přivést k varu. Vaříme do změknutí, asi 10 – 15 minut. Podle potřeby doléváme vodu. Pokud chceme mít kaši úplně rozvařenou, vaříme ještě déle, až 30 minut. Chutnější ale je mírně na skus.

2

Ke konci vaření přidáme buď pudinkový prášek, který celou kaši velmi rychle zahustí. Nebo přidáme čistě kakao a vaříme, dokud kaše sama nezhoustne. Podáváme se semínky nebo oříšky a můžeme dozdobit čerstvým ovocem.

Loupaná konopná semínka mají velmi jemnou, lahodnou chuť. Jsou zdrojem tuků a kvalitních bílkovin. Mají perfektní poměr omega 3 a 6 mastných kyselin, a proto by měly být pravidelně zařazovány v jídelníčku. V jedné porci (10g) obsahují 3 g bílkovin, 5 g tuků a téměř žádné sacharidy.  Neloupané konopné semínko je také výborným zdrojem vlákniny, a to 3 g vlákniny na 10 g semínek. Neloupané semínko můžeme nechat naklíčit a přidat do salátu nebo jen tak na chléb s pomazánkou, podobně jako se dává řeřicha.

Konopné semínko pochází z technického konopí, které neobsahuje THC, proto se nemusíte bát žádných vedlejších účinků.

Množství energie a živin na jednu porci:
1800KJ (430 kcal), 20 g bílkovin, 55 g sacharidů, 10 g tuků

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.