Přejít k hlavnímu obsahu

Jak využít pohanku | rady, tipy a recepty

Jak využít pohanku | rady a tipy. Pohanka je přirozeně bezlepková obilnina, jež pochází z jihovýchodní Asie, posléze se však rozšířila do mnoha zemí světa. Na našem území se dle dochovaných zdrojů používala již v 17. století. Dnes je tato obilnina ceněna pro své nutričně hodnotné složení a mnohé léčivé účinky. Jak pohanku využít, si popíšeme v následujícím článku.

Co je potřeba

Viz další kroky

1

Pohanka je známá pro svůj vysoký obsah rutinu, který vrací pružnost cévám a léčí jejich onemocnění, zmírňuje tedy i nepříjemné projevy křečových žil. V pohance dále nalezneme cholin, jenž pomáhá regenerovat játra, a další vitamíny skupiny B. Díky obsahu kyseliny linolové, pohanka snižuje cholesterol a brání vzniku krevních sraženin. Pohanku lze konzumovat i v případě zvýšené krvácivosti, silného menstruačního krvácení a žaludečních či dvanáctníkových vředů.

2

Jak pohanku využít v kuchyni?

Pokud seženete mechanicky loupanou pohanku, která si zachovává nejvíce cenných látek a také se vaří kratší dobu, máte vyhráno. Tato pohanka má skvělou chuť a můžete ji použít pro přípravu nejrůznějších pokrmů. Z pohanky lze připravit „rizoto“, nákyp, kaše či pomazánka. Je možné ji zapékat nebo podávat jednoduše jako přílohu k masu či zelenině. Zkuste ji přidat do domácího chleba nebo z ní připravit nejrůznější druhy polévek.

Recepty s POHANKOU pro inspiraci naleznete zde:

3

Mechanicky loupaná pohanka se dá připravit jednoduše spařením vroucí vodou (1 díl pohanky na 2 díly vroucí vody). Pohanku poté necháme pod utěrkou nabobtnat.

Dalším způsobem přípravy pohanky (který však již nezanechává tolik zdraví prospěšných látek) je dušení. Nejprve ji probereme, důkladně propláchneme a dále ji připravujeme jako dušenou rýži. Dusíme ji asi 15 – 20 minut.

4

Pohanka se prodává také ve formě lámanky, kterou můžete přidat třeba do polévky, do nejrůznějších karbanátků, placiček, do sekané, apod.

5

pohankové mouky připravíte výborné palačinky či vafle. Dá se využít také pro pečení či přípravu knedlíků v kombinaci s některým dalším druhem mouky.

6

V obchodech se zdravou výživou nebo na internetu se dají koupit také pohankové těstoviny, které můžete používat jako klasické pšeničné těstoviny.

Z čerstvé či sušené pohankové nati si můžete připravit léčivý nálev.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak využít karob (svatojánský chléb)
Jak využít karob (svatojánský chléb) | rady a tipy. Karob neboli svatojánský chléb je prášek získávaný z plodů (nazývaných taktéž karob) stálezel…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.