Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na jáhlové rizoto s pestem a cuketou | recept

Jáhlové rizoto s pestem a cuketou | recept. Jáhly jsou velice zdravou potravinou, i když poněkud opomíjenou. Jedná se o loupané proso. Jáhly obsahují řadu minerálních látek, jako je draslík, hořčík, fosfor, měď, železo nebo zinek, navíc v nich nalezneme vitamíny skupiny B a také množství vlákniny. Naši předci jáhly jídávali pravidelně především ve formě jahelníku, nákypu se sušenými švestkami.  Z české kuchyně jáhly zmizely z několika důvodů, mezi ty nejdůležitější patří poměrně velká náročnost při pěstování prosa, při špatném skladování celkem jednoduše žluknou, navíc je vytlačila časem rýže. Jáhly lze však jednoduše připravit i moderně. Vyzkoušejte následující recept na jáhly s pestem a cuketou. Jedná se o jednoduché jídlo hotové během chvíle. Je navíc bezmasé, ale slušet mu to bude i s plátkem grilovaného nebo pečeného masa.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat na 2-3 porce:

  • 200 g jáhel
  • 5 lžic pesta (bazalkového či jiného dle chuti)
  • 1 menší pórek
  • 1 menší cuketu
  • 2 lžíce oleje
  • sůl, pepř a špetku muškátového oříšku
1

V prvním kroku je třeba oprat jáhly, poté je nasypeme do hrnce, zalijeme vroucí vodou a necháme vařit asi 10 minut doměkka.

2

Mezitím si očistíme pórek a nasekáme ho nadrobno. Cuketu oloupeme, případně pokud máte mladou a z prověřených zdrojů, není třeba ji loupat. Poté ji nakrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme olej a nasypeme na něj pórek, necháme ho zesklovatět, následně k němu přidáme cuketu. Stáhneme plamen a opékáme asi 10 minut, občas promícháme.

3

Hotové jáhly nasypeme do hrnce k zelenině, promícháme a necháme chvíli opékat, ale je třeba neustále míchat, jáhly se rády přichytávají. Nakonec stáhneme z plamene. Necháme pod pokličkou chvíli dojít. 

4

K hotovým jáhlům zamícháme většinu pesta, trochu si můžeme ponechat na ozdobu. Ideální je samozřejmě použít domácí pesto, ať už bazalkové či z ředkvičkových listů nebo z medvědího česneku. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Podáváme jako lehké samostatné jídlo nebo jako netradiční přílohu k masu.

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Obrázek není k dispozici
Jak na nadýchanou jáhlovou kaši | recept
Nadýchaná jáhlová kaše | recept. Jáhly jsou výborná, avšak docela opomíjená obilovina. Jsou přirozeně bezlepkové a můžeme je použít namísto rýže jako…
Jak na zeleninové placky | recept
Zeleninové placky | recept. Máte rádi bramborák, ale bývá vám po něm těžko? Vyzkoušejte následující recept na zeleninové placky. Základ je podobný jak…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.