Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na sýrovou roládu

Sýrová roláda patří ke stálicím takřka jakýchkoli našich rodinných oslav. Následující recept tak patří k naší variantě tohoto oblíbeného občerstvení. Sýrové rolády se mohou recept od receptu lišit, ať už jste se ji rozhodli připravit poprvé nebo máte vlastní recept, určitě vyzkoušejte i následující. Sýrovou roládu není složité ani zdlouhavé připravit, jediné s čím musíte počítat je časová prodleva, než vám roláda ztuhne. S pečivem může být skvělou večeří nebo efektním občerstvením při oslavě.   

Co je potřeba

200 g plátkového sýra

1 vejce

100 g krájené šunky

1 žervé

sůl a pepř na dochucení

pečivo nebo zelenina k podávání

1

V prvním kroku si přichystáme náplň do rolády. Vejce uvaříme natvrdo. Necháme ho zchladnout a poté ho nastrouháme do misky. Přidáme žervé, majonézu a kousek šunky, kterou jsme si předtím nasekali na velice drobno. Většinu šunky si však ponechte v plátcích. Vaječnou pomazánku osolíme a opepříme, dle chuti můžeme ještě přidat trochu nasekané petrželky či jiné oblíbené bylinky. Dále si plátkový sýr vyndáme z obalu a vložíme ho do pevnějšího a většího igelitového sáčku, ten zatáhneme gumičkou. V hrnci přivedeme k varu vodu a sáček do ní vložíme tak, aby nám jeho zavázaný konec zůstal nad vodou, aby sýr nevytekl do vody. Několik minut povaříme, dokud sýr nenabude tekutější a jednolitější konzistence.

2

Poté sýr ze sáčku vyjmeme a přendáme na potravinovou fólii, kterou jsme si předtím vypnuli na rovnou podložku.  Sýr rozválíme na tenký hladký plát. Pokud chceme roládu o menším průměru, tak sýr rozdělíme na více kusů. Tu část, kterou nebudete používat nechte v sáčku v hrnci, aby sýr neztuhl. 

3

Na rozválený sýr rozložíme šunku a na ní naneseme vrstvu vaječné pomazánky, rozetřeme ji dohladka a opatrně od krajů, jako štrůdl, sýr zabalíme. Kraje přimáčkneme. Zabalíme do fólie a necháme roládu ztuhnout v lednici. 

4

Před podáváním krájíme na plátky a pokládáme na pečivo. Pokud chceme občerstvení trochu odlehčit, použijeme místo pečiva kolečka okurky, můžeme do nich zapíchnout i párátka a vytvoříme tak stylové jednohubky.

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.