Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na univerzální dýňovou pochoutku z pár surovin

20. Září 2021
Jak na univerzální dýňovou pochoutku z pár surovin

Jak na univerzální dýňovou pochoutku | marmeláda, dip k masu, sladká přísada do bílého jogurtu. Do jogurtu, do kefíru, do těsta při pečení, jako dip ke grilovanému masu, místo marmelády na kus pečiva. Zde všude můžete využít tuto dokonalou univerzální dýňovou pochoutku. Záleží jen na Vaší chuti. A testovat můžete postupně, v lednici ji snadno uchováte k pozdějšímu využití. Mezi poslední bonusy rozhodně patří nenáročná příprava z pár surovin.

Co je potřeba

  • 1 dýně druhu Hokkaido
  • 300 ml jablečného cideru
  • 150–200 g medu (dle Vaší chuti)
  • 1 lžíce mleté skořice
  • 1 lžičku mletého nového koření
1

Dýni umyjte, očistěte od semínek a i se slupkou dužinu nakrájejte na kostky. Ty rozložte na plech vyložený pečícím papírem a takto na sucho (bez pokapání olejem) pečte v předem vyhřáté troubě na 200 °C, 20–30 minut, dokud dýně nebude měkká.

Jak na univerzální dýňovou pochoutku z pár surovin
2

Po upečení dýni rozmixujte tyčovým mixérem na pyré.

Jak na univerzální dýňovou pochoutku z pár surovin
3

Do tohoto receptu potřebujete 600 g dýňového pyré. Pokud Vám část pyré zůstane, směle ho zamrazte. Bude se Vám hodit do spousty dalších receptů.

Jak na univerzální dýňovou pochoutku z pár surovin
4

Pyré dejte do hrnce, přidejte jablečný cider, med, skořici a mleté nové koření. Vše promíchejte.

Jak na univerzální dýňovou pochoutku z pár surovin
5

Směs za stálého míchání přiveďte k varu, stáhněte plamen téměř na polovinu a 30–40 minut zvolna vařte do doby, než směs zhoustne. Měla by získat konzistenci podobnou marmeládě, tak, že Vám sotva sklouzne z vařečky. Během vaření občas promíchejte, aby se houstnoucí směs nezačala připalovat.

Jak na univerzální dýňovou pochoutku z pár surovin
6

Uvařenou pochoutkou naplňte uzavíratelné sklenice a uchovávejte v chladu k dalšímu využití, které je opravdu pestré.

Jak na univerzální dýňovou pochoutku z pár surovin

Tipy

Med zkuste nahradit javorovým sirupem, pochoutka získá jiný šmrnc. Mimochodem velice chutný.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.