Přejít k hlavnímu obsahu

Jak pěstovat ačokču

Ačokča pěstování. Ačokča neboli mexická okurka nebo papriková okurka patří do čeledi tykvovitých rostlin a v zemích jejího původu se pěstuje jako zelenina. Domovinou ačokči je Jižní a Střední Amerika. Například v Peru se ačokča pěstuje k různým úpravám. Plody ačokči připomínající lusk se zbaví semen a mohou se například plnit masitou nádivkou podobně jako papriky. Mladé plody se nakládají do sladkokyselých nálevů podobně jako u nás okurky. Zajímavostí je, že peruánští domorodci používají kořeny ačokči k čištění zubů.

Diskuze k článku

Přidat komentář

SimonaOu (neověřeno) | So, 10/29/2016 - 20:39

Skvělý článek :) Ráda bych začala pěstovat ačokču, protože jde dle mého o velmi zdravý druh zeleniny. Na http://homezin.cz/media/acokca-navod-k-pestovani jsem se však dočetla na rozdíl od vašeho článku, že je nutné vysadit ačokču až v létě, protože je velmi náchylná na nízké teploty. Jak to tedy je?

Imramovská (neověřeno) | So, 03/02/2019 - 19:04

Přečetla jsem návod i dotaz "SimonaOu" - osobně vysévám ačokču začátkem dubna přímo do země - mám velký truhlík cca 30 x 50 x 200cm(š x h x d) - používám kompostovku s trochou písku, na dno truhlíku rozložím vrstvu shrabané trávy, eventualně i trávu čerstvě posekanou do zhruba půlky výšky nádoby, na tuto vrstvu výše zmíněnou kompostovku s pískem (4:1) a do takto připravené zeminy vkládám 2-3 semena do jednoho důlku a ve vzdálenosti důlků asi 15 cm a zalévám. Když se tráva vespod zapaří, vyhřívá zeminu a pomáhá semenům klíčit. Po zapaření a zavadnutí podkladu klesne povrch zeminy v truhlíku, ale to nevadí, když mají rostlinky výšku cca 10 cm, povrch opatrně dosypeme kompostovkou. Většinou ze tří semen vyklíčí dvě a můžeme rostliny dále jednotit, ale není to potřeba, pokud jednou za 14 dnů pohnojíme třeba kopřivovym výluhem nebo výluhem z banánovych slupek, eventuálně poprášíme povrch truhlíku před zaléváním sušeným rozemnutým kobylincem, pak ačokča rodí v pohodě. Jen nemá ráda příliš veliká vedra a vzdušné sucho, to kvete jalivě a netvoří plody. Pěstuji ačokču tímhle způsobem už asi 10 let k úplné spokojenosti.

Smrčinová (neověřeno) | St, 04/17/2019 - 10:15

Přikláním se k verzi...je to plevel, který roste všude, ale dobrý plevel. Předem bych chtěla upozornit, že je pěstuji v n.v. 660 m. Po jednom semínku namočeném v sulce po zmrzlých je dávám přímo na políčko pod plastové flašky od sodovky. Políčko mám dostatečně nahnojené. Zalévám pouze o víkendu, neboť je pěstuji na chalupě. Ani loňská vedra jim neublížila. Ze 4 semínek je úroda jak blázen, Nejen že je mám v mrazáku připravené na zimu, ale s chutí schroupnu nějakou přímo na políčku, zavařuji je jako okurky a nejvíce nám chutnají plněné masem, asi jako plněné papriky, jen to peču pouze na přírodno v troubě. Někomu sice nechutnají, jako mé sousedce, ale já je považuji za zeleninu, která nesmí chybět na mých skromných políčkách.

Dardanela1214 (neověřeno) | Čt, 05/30/2019 - 12:02

Dobrý den,pestuji acokcu letos poprvé.Mam ji na balkoně na jižní straně. Krasne roste,má malé kvitky i plody,ale hrozně ji vadnou listy-přes den je ma úplně hadrove,v noci se trošku vzpamatuji. Zalevam,když je ve dvou cm suchá,tj. asi každé 3 dny. Listy začaly vadnou,když jsem rostlinky presadila ven na balkon-predpestovala jsem si sazenicky ze seminek doma za oknem. Můžete mi, prosím poradit,co s tím? Nechtěla bych o rostlinky prijit. .

caroline (neověřeno) | Pá, 06/21/2019 - 12:08

Dobrý den, pěstuji ačokču prvním rokem na zahrádce. Když jsem ji zasadila, byla krásná a měla hodně květů. Postupně začaly květy vadnout a si všimla, že na rostlinách jsou mravenci. Prosím, poraďte mi, co mám dělat.

Další zajímavé články

Jak pěstovat a využít ačokču
Jak pěstovat a využít ačokču | návod na pěstování a využití ačočky. Ačokča (latinsky Cyclanthera pedata) se u nás dnes již stává poměrně známou a…
Jak zpracovat hložinky | recepty
Jak zpracovat hložinky | recepty. Malé červené plody hlohu obecného neboli hložinky právě dozrávají. Pokud si nevíte rady, jak je zpracovat, máme pro…
Jak zpracovat úrodu dýně Hokkaidó
Dýně Hokkaidó patří mezi velmi oblíbené odrůdy dýně, neboť má jednak všestranné využití v kuchyni, ale také měkkou slupku, která se nemusí loupat…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.