Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit keksy z balkánského sýru

24. Červenec 2020

Keksy z balkánského sýru jsou spojením dvou ingrediencí, které jsou oblíbené jako pohoštění k vínu, tedy sýr a suchý keks, či tyčinka. Takové dva v jednom, které rozhodně zaujme netradiční chutí. Jelikož se jedná o takové „suchárkové“ zakousnutí, jsou keksy výborné právě k vínu či poslouží jako doplněk k pomazánkám místo pečiva.

Co je potřeba

  • 100 g másla
  • 100 g balkánského sýru
  • 1 vajíčko
  • 150–160 g hladké mouky  (pro menší vajíčko stačí 150 g, pro větší vajíčko přidejte více mouky)
  • kurkuma – jen na obarvení
  • sušený tymián – dle chuti
  • vajíčko na potření
  • sezamová semínka na posypání
1

Balkánský sýr nastrouhejte najemno. V míse smíchejte, máslo, vajíčko, hladkou mouku, sýr, kurkumu a tymián a zpracujte vláčné těsto. Nechejte v lednici alespoň 2 hodiny vychladit.

2

Na vále těsto vyválejte na plát cca 0,5 cm a vykrajujte obdélníčky. Tyto pak přendejte na plech vyložený pečícím papírem, potřete rozkvedlaným vajíčkem a posypte sezamem.

3

Pečte v předehřáté troubě 15 minut na 200 °C. Pozor, keksy mají při delším pečení sklon ke tvrdnutí.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.