Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit skládaný salát | recept

Skládaný salát | recept. Všichni víme, že zelenina by měla tvořit poměrně velkou část našeho jídelníčku. Ne každý den se nám podaří toto doporučení dodržovat. Nejoblíbenější formou zeleninového jídla jsou zeleninové saláty. Velkou nevýhodou zeleninových salátů je, že musí být čerstvé, jinak zelenina změkne a zvadne. Recept na skládaný salát se stal favoritem nejen našich rodinných sešlostí. Salát je zajímavý právě tím, že je naopak lepší uleželý a vychlazený. V ledničce vydrží i do druhého dne.

Co je potřeba

  • 1 sklenice strouhaného celeru
  • 1 menší konzerva kukuřice
  • 1 větší jarní cibulka
  • půl sklenice ananasu
  • 2 jablka
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • půl sklenice nasekané šunky
  • 2 vařená vejce
  • půl sklenice strouhaného eidamu
  • půl sklenice bílého jogurtu
  • 2 lžíce majonézy
  • sůl a pepř na dochucení
1

Celer očistíme, omyjeme a nastrouháme na hrubém struhadle. V menším hrnci přivedeme k varu vodu a trochu ji osolíme. Celer vsypeme do vroucí vody a na 5 minut povaříme. Celer by měl trochu změknout a získat lepší chuť. Celer slijeme a necháme okapat a vychladnout.

2

Mezitím si připravíme další ingredience. Konzervu kukuřice otevřeme a slijeme z ní přebytečný nálev. Jarní cibulku očistíme a nakrájíme najemno, aby v salátu jen lehce křupala. Kompotovaný ananas načneme a slijeme z něj nálev (nálev samozřejmě můžeme použít na další vaření – třeba pudink). Ananas nakrájíme na ještě drobnější kousky. Obě jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nastrouháme nahrubo. Jablka musíme lehce pokapat citronovou šťávou a promíchat, aby nezhnědla, než je budeme dále používat. Šunku nakrájíme na tenké proužky nebo kostičky, podle vlastního vkusu.

3

Vajíčka uvaříme natvrdo. Necháme vychladnout a oloupeme skořápky. Vajíčka nakrájíme na drobné kostičky. Nakonec si připravíme „sýrovou čepici“. Eidam (můžeme použít i jiný sýr, třeba goudu, podle vlastní chuti) nastrouháme na jemném struhadle. V menší misce si smícháme bílý jogurt se dvěma lžícemi majonézy, osolíme a opepříme.

4

Nakonec si připravíme obdélníkovou mísu, třeba zapékací, a do ní začneme vsypávat jednotlivé vrstvy. Na dno nandáme vrstvu uvařeného celeru. Poté nasypeme připravenou kukuřici, na ní rozprostřeme jarní cibulku, nastrouhaná jablka, šunku a vejce. Směsí jogurtu a majonézy vytvoříme souvislou a rovnoměrnou vrstvu. Na ní nasypeme nastrouhaný sýr. Připravený salát dáme do ledničky. Skládaný salát podáváme vychlazený v kombinaci s pečivem. Přeji dobrou chuť!

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak si připravit bylinkové máslo
Na jaře a v létě je dostatek aromatických bylinek volně v přírodě, nebo pěstovaných na zahradách. Proto vám doporučuji recept na domácí výrobu bylinko…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.