Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit zabijačkový guláš | recept

Jak uvařit zabijačkový guláš | recept. Zažili jste někdy pravou vesnickou zabijačku? Dnes už nejsou tak obvyklé jako byly dříve, kdy v každém pořádném venkovském hospodářství muselo být prasátko na výkrm. Když bylo pěkně vykrmené, domluvil se řezník, ten brzy ráno přišel a začal kolotoč prací. Nebudu je detailně popisovat, stejně nás děti dospělí vždy vyhnali a my se vracely až po „akci“. Zbyly jen vzpomínky na výborné zabijačkové speciality od (v širokém okolí) vyhlášeného řezníka. Každý řezník měl svoje osvědčené recepty a postupy, takže hotové pochoutky nebyly vždy stejné. Dnes vám chci nabídnout recept na tradiční zabijačkový guláš. Právě u něj se vedou nejčastější spory, přidat či nepřidat papriku? A co majoránka? Zahušťovat nebo ne? A když, tak čím? Proto recept neberte jako závazný, tak se prostě guláš dělal u nás.

Co je potřeba

  • 500 g vepřové plece
  • 500 g vepřových drobů (játra, ledvinky, srdce)
  • 3 velké cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce sádla
  • chléb nebo vepřový mozeček na zahuštění
  • kmín
  • pepř
  • sůl
  • mleté nové koření
  • 2 bobkové listy
1

Na sádle osmažte pokrájenou cibuli do zlatohnědé barvy. Cibuli se snažte nakrájet na stejně velké kousky, nezáleží na tom, jestli budou větší či menší. Hlavní je, aby byly zhruba stejné, pak se budou stejnoměrně smažit. 

2

Připravte si maso a droby. Ledvinky naplocho rozkrojte, vyřežte ostrým nožem všechny bílé části a opravdu velmi pečlivě je vyperte. Maso z ramínka pokrájejte na kostky, játra a srdce na menší kousky.

3

Jakmile má cibule správnou barvu, přidejte maso z plece a zprudka opečte, aby se zatáhlo. Pak do hrnce vložte ledvinky, srdíčko, veškeré koření, sůl a česnek.  Jen lehce podlévejte vodou nebo vývarem a maso duste doměkka. Zvlášť na pánvi orestujte kousky jater, do guláše je přidáte až nakonec. Kdybyste je přidali hned, kvůli soli by zůstala tvrdá a dusit maso bez soli není to pravé.

4

Až bude maso měkké, guláš zahustěte strouhaným starším chlebem nebo jemně nasekaným vepřovým mozečkem. Nemusíte ale zahušťovat vůbec, záleží na vás. Ještě chvilku guláš povařte a případně dochuťte. Podávejte s krajícem chleba.

Při vaření guláše se přísady neváží, odhadují se. Vepřová ledvinka má hmotnost asi 150 g.

 

Často se uvádí, že na dobrý guláš je potřeba stejné množství masa a cibule. Pozor! Myslí se objemové množství, nikoli stejná hmotnost.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.