1

Rozmyslíme si, jaké druhy vánočního cukroví budeme péct a včas nakoupíme všechny potřebné suroviny. (Před Vánocemi se stává, že obchody bývají vyprodané či dosti vyprázdněné)

2

Také bychom si měli připravit krabičky či dózy na všechno vánoční cukroví, které budeme připravovat. Je dobré si krabičky vyložit papírem, aby krabice neprosákly.

3

Předem si také nalouskáme oříšky či namelejeme, rozdělíme na oříšky na zdobení a uložíme do suchého prostředí.
Mandle sloupneme a připravíme si je stejně jako ořechy. Můžeme je také spařit horkou vodou a pak je lehce stáhnout.

4

Podíváme se na všechny formičky, které budeme potřebovat a raději je všechny očistíme. Stejně tak zkontrolujeme i plechy a dostatečné množství pečícího papíru.

5

Když už se chystáme na pečení, mouku vždy prosejeme, aby těsto bylo více nadýchanější.

6

Tuky si dáme den předem do kuchyně, aby měly pokojovou teplotu.

7

Když do těsta přidáme 2 lžíce vanilkového pudinku, tak bude těsto dožluta zbarvené.

8

Pro zlepšení chutí můžeme do těsta přidávat různá aroma – citronové, mandlové, rumové, pomerančové či rumové.

9

Pečivo z křehkého těsta bude lépe tvarovatelné, když jej dáme do chladničky ztuhnout.
Pokud těsto nejde vyklepnout z formiček, postavíme je horké na mokrou utěrku a po chvilce vyklopíme.

10

Během pečení nemyjeme plech vodou, pouze potíráme ubrouskem a znovu potřeme tukem, cukroví se pak nebude připalovat.

11

Těsto vkládáme vždy do předehřáté trouby.

12

Pokud se nám srazí nějaký krém na cukroví, napravíme to tak, že nahřejeme mísu s krémem nad párou a znovu umícháme, nebo sražený krém pomalu vmícháváme do másla utřeného s cukrem.

13

Na zdobení perníčků můžeme použít kournoutek z papíru, kterému ustřihneme špičku.

14

Polevy nanášíme na vychladlé cukroví.

Tipy

Další Vánoční zvyk je Třesení bezem:
Nezadané dívky třesou bezem a dům u kterého začne jako první štěkat pes je i domem, ve kterém bydlí jejich nastávající.

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
3
Average: 3 (3 votes)