Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct kakaové cukroví s kokosem | recept

Kakaové cukroví s kokosem | recept. Toto cukroví se dá péci na poslední chvíli před příležitostí, na kterou ho plánujete. Těsto je hodně kakaové a v chuti dominuje kakao a kokos. Cukroví je nejlepší plnit čokoládovým nebo kokosovým krémem, aby se zbytečně nepřidávala další chuť.

 

Co je potřeba

100 g strouhaného kokosu

240 g hladké mouky

220 g másla

1 žloutek

120 g moučkového cukru

3 vrchovaté lžíce kakaa

špetka soli

1

Všechny potřebné suroviny si připravíme alespoň 2 hodiny předem, aby měly stejnou teplotu. Kakaový prášek na toto pečivo by měl být hodně tmavý a obsahovat trochu více tuku, než je v běžně prodávaných prášcích, ty jsou většinou odtučněné. Obsah kakaového másla by měl být alespoň 20 %. Některá kakaa holandského typu to splňují. Jeden ryze český potravinářský řetězec prodává výborné kakao, které toto splňuje pod značkou Premium. I cena je více než příznivá. Máslo nenahrazujte jiným tukem.

2

Do hlubší misky odvážíme potřebné přísady a rukama vypracujeme těsto. Hotové zabalíme do folie a necháme v chladničce trochu ztuhnout. Jestliže spěcháme, můžeme s těstem pracovat ihned, ale bude se trochu lepit.

3

Z těsta vytvarujeme malé kuličky. Z tohoto množství jich je přibližně 67. Kuličky dělám raději, protože nemusím přidávat do těsta další mouku při vyvalování plátů a je to rychlejší.

4

Kuličky rozdělíme na plech vyložený papírem na pečení a každou kuličku zploštíme vidličkou, palcem ruky nebo paličkou na maso. Nejlépe to jde paličkou. Vzorek na sušenkách vypadá nejlépe. Ten, kdo má razítka na pečivo, má vyhráno. Nemusí toto řešit, stačí si vybrat vzor.

5

Placičky se pečou při teplotě 180 °C ve vyhřáté troubě. Jakmile začnou intenzivně vonět, jsou pečené. Trvá to zhruba 10 minut, záleží na typu spotřebiče. Sejmeme je i s papírem z plechu a necháme vychladnout na rovné podložce. Pozor, aby se jednotlivé sušenky při chladnutí nepřekrývaly, zkroutily by se. Vychladlé sušenky slepujeme krémem a uskladníme v uzavřené krabici. Dobu k rozležení nepotřebují, jsou ihned ke konzumaci. Pro vylepšení vzhledu se mohou ozdobit linkami z bílé čokolády.

Příprava krémů:

  • Na kokosový krém rozmixujeme trochu kokosové moučky, přidáme kousek másla, cukr a ochutíme rumem.
  • Čokoládový krém připravíme tak, že do rozpuštěné čokolády vmícháme kousek másla, kápneme rum a když směs začne houstnout, rychle slepujeme.
Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Text a foto: Mirka K.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články

Dvoubarevné pracny | recept. Pracny jsou nejtradičnější z tradičních druhů vánočního cukroví. Pečou se téměř v každé domácnosti a není snad nikdo, kdo…
Cukroví miništoly | recept. Toto cukroví se sice jmenuje miništola, ale s pravou vánoční německou štolou nemá mnoho společného, jen tvar a některé ing…