Přejít k hlavnímu obsahu

Jak si udělat domácí Lemon curd | recept

Domácí Lemon curd (citronový krém) | recept. Citrusová sezona je v plném proudu a je tedy čas na vyzkoušení domácího citronového krému, v obchodech prodávaného pod názvem Lemon curd. Krém je původem z Francie, vyrábí se z vaječných žloutků, cukru, ovocné šťávy a másla. Nejrozšířenější je krém z citronů, ale stejně vynikající je z pomerančů, grapefruitů, mandarinek, ananasu nebo malin. Krém lze vyrobit z každého ovoce, které obsahuje dostatek šťávy. Na následujících fotografiích je zdokumentována výroba krému z malin a citronů.

Co je potřeba

  • 70 ml ovocné šťávy
  • 70 g krupicového cukru
  • 4 vaječné žloutky
  • 100 g másla
  • trochu strouhané citronové nebo pomerančové kůry (do citrusových krémů)
  • několik zrnek soli
1

Do misky odvážíme krupicový cukr, přidáme vymačkanou šťávu z ovoce, žloutky, citronovou nebo pomerančovou kůru a špetičku soli. Sůl se přidává na zvýraznění sladké chuti. Množství krupicového cukru upravte podle druhu ovoce, ze kterého krém připravujete. Citron potřebuje vyšší podíl cukru než například maliny.

2

Misku s připravenými surovinami postavíme do širší nádoby – vodní lázně. Ve spodní nádobě ohříváme vodu a metlou šleháme suroviny v míse. Ve vodní lázni se krém nepřipaluje. Krém šleháme do zhoustnutí, bude mít hustotu pudinku. Teplota by měla dosáhnout alespoň 70 °C, více ne, žloutky by se srazily.

3

Hustý krém přecedíme přes jemné síto, abychom odstranili zbytky kůry a případné hrudky. Dáme do něj rozpustit máslo a dobře ho zašleháme. Po úplném rozpuštění a zašlehání másla vrátíme mísu s krémem do vodní lázně a ještě asi 10 minut prošleháváme. Poté odstavíme.

4

Krém necháme 5 minut odstát a plníme do sklenic. Pro rychlou spotřebu nezavařujeme. Vydrží v chladničce 14 dní. Krém se výborně hodí na palačinky, piškot, dortové náplně nebo makronky.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.