Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat bramborové lívance s tvarohovým sýrem | recept

Když se řekne lívance, představíme si je s vanilkovým cukrem a se skořicí, anebo pomazané výbornou marmeládou s kopečkem šlehačky nebo kysané smetany navrchu. Bramborové lívance mají kontrastní chuť, nejsou sladké, jsou slané. Když se přizdobí ochuceným tvarohem nebo tvarohovým sýrem, pouhým pohledem je nepoznáte od klasických lívanců. Ale když se do nich zakousnete, příjemně vás překvapí lahodná chuť a hned je sníte celé.

Co je potřeba

  • brambory vařené a prolisované
  • sýr Cottage
  • mouka hladká
  • mléko
  • vejce
  • droždí
  • olej
  • sůl
  • cukr
1

Nejdřív si připravíme kvásek. Droždí rozetřeme se lžičkou cukru, lžící mouky a přidáme trochu vlažného mléka. Kvásek necháme vzejít na teplém místě. V míse smícháme mouku s troškou soli, rozklepneme vejce, přidáme zbylé vlažné mléko a vše promícháme. Pak přidáme prolisované brambory, vzešlý kvásek a opět všechno dobře promícháme. Nyní musíme nechat těsto na teplém místě vykynout.

2

Vykynuté těsto naběračkou dáváme do olejem vytřeného lívanečníku nebo na pánvičku a na středním ohni dozlatova opečeme. Pak těsto obrátíme, přikápneme olej a lívance upečeme i z druhé strany. Skládáme je na sebe, aby rychle nevychladly.

3

Připravíme si tvaroh tak, že jej smícháme se šlehačkou a podle chuti můžeme přisolit. Jako druhou variantu si přichystáme sýr Cottagge nebo jiný tvarohový sýr na zpestření chuti a na ozdobu bramborových lívanců. Na upečené a částečně vychadlé lívance klademe lžičkou kopečky připraveného tvarohu nebo tvarohového sýru.

Autor: Jirina Novakova | Zobrazit autorská práva

Foto autorské: Jiřina Nováková

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články