Co je potřeba

suroviny podle rozpisu
kuchyňské vybavení a zařízení

1

Tepelně upravená mrkev je pro lidský organismus hodnotnější než mrkev syrová, která do značné míry zažívacím traktem jen prochází, aniž by tělo dokázalo vstřebat některé hodnotné látky. Varem (dušením, pečením) se podle odborníků na výživu lépe uvolní. Rovněž spojení s tukem je prospěšné - rozpouštějí se v něm vitaminy v mrkvi obsažené. Velkou předností mrkve je její lehká stravitelnost, proto je dovolena při většině diet.

2

Pro dušení můžeme používat jak mladou mrkev (karotku), která má kulovitý nebo válcovitý kořen, a nebo i mrkev stolní, jejíž kořen má tvar ostřejšího kužele. Před přípravou mrkev vždy řádně oškrábeme nerezovým nožem nebo škrabkou na zeleninu. Mrkev krájíme nebo strouháme těsně před přípravou.

3

Malé rané karotky můžeme dusit vcelku nebo jen překrájené na delší špalíky. Stolní mrkev dusíme nakrájenou na kolečka nebo i nastrouhanou na hrubém struhadle. Někdo na strouhání mrkve používá i štěrbinového struhadla, které nakrouhá mrkev na velmi tenká kolečka. Nastrouhaná mrkev potřebuje kratší čas k přípravě, než mrkev krájená.

4

Mrkev se obvykle dusí na cibulovém základě. Jemně osmažená cibule dodá mrkvi !masovou“ příchuť a jasně ji vyprofiluje do kategorie slaných jídel. Mrkev vždy s cibulí restuje, aby se mírně opekla, čímž rovněž získá pikantnější příchuť. Kuchaři ne nadarmo říkají, že cibulí se nedá nic zkazit. Pouze mrkev upravená do tak zvané „glazované“ podoby se připravuje bez cibule.

5

Mrkev dusíme mírně podlitou vodou. Tepelná úprava nesmí trvat moc dlouho, aby se mrkev nerozvařila, pak není chutná. Kolečka mrkve by se neměla rozpadat. U karotky a strouhané mrkve je dostatečná doba dušení asi deset minut. Mrkev nakrájenou na kolečka dusíme asi patnáct minut. Počítejme s tím, že při závěrečné úpravě se bude mrkev ještě pár minut vařit, a tedy dále měknout

6

Dušenou mrkev obvykle mírně zahušťujeme. Buď dušenou mrkev zaprášíme hladkou či polohrubou mouku, nebo do mrkve přidáme kuličku moučného másla, případně moučnou zátřepku. V některých regionech či v rodinách, a nebo v některých kuchařských receptech, se do dušené mrkve na závěr přidává smetana (sladká i zakysaná). V tom případě mouku pro zahuštění nepřidáváme nebo ji rozmícháme ve smetaně.

7

Mrkev můžeme dusit jen samotnou nebo na předem připraveném masovém základě (dušená mrkev s vepřovým masem, dušená mrkev s uzeninou). Velmi oblíbená je rovněž dušená mrkev s přidaným sterilizovaným nebo mladým hráškem. I do mrkve s hráškem někdo na závěr přidává trochu smetany.

8

Dušená mrkev se koření solí a mletým černým pepřem. Protože má mrkev přirozeně sladkou chuť, velmi často se dušená mrkev dochucuje octem nebo citronem (a trochou cukru), aby se docílilo jemné sladkokyselé chuti. Dalším kořením vhodným pro dušenou mrkev je kurkuma, karí případně směs divokého koření (bobkový list, nové koření, jalovec).

9

Dušenou mrkev obvykle podáváme s vařenými bramborami. Někomu chutná také s nudlemi, případně s jinými těstovinami. K dušené mrkvi můžeme podávat volské oko, opečenou uzeninu, pečené nebo dušené maso.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
4.444445
Average: 4.4 (9 votes)