Co je potřeba

suroviny podle konkrétního receptu
forma nebo vhodná miska

1

Navzdory označení, ani nepečený ovocný dort se neobejde bez základní stavební hmoty, která musela být upečena. Nepečeným je nazýván proto, že si upečenou složku můžeme koupit. Základem nepečeného ovocného dortu může být koupený korpus. Ale menší „provinční“ obchody ho ne vždy mají v nabídce, a když, každému nemusí chutnat. Krom toho jeho deklarovaná až neuvěřitelná trvanlivost naznačuje (a etiketa by měla uvádět), že není prost chemických konzervantů, stabilizátorů, barviv a „přírodně identických“ aromat.

2

Proto za základ nepečeného ovocného dortu raději zvolíme piškoty: buď kulaté (dětské) nebo podlouhlé cukrářské. Dětské piškoty jsou levnější a při použití kulaté formy se s nimi lépe pracuje. Cukrářské piškoty jsou dražší, ale zajišťují pevnost budoucího dezertu. A někomu připadají chutnější. Hodí se ovšem spíše do hranatých forem. Dále můžeme na nepečený ovocný dost použít ploché netučné keksy (tukové sušenky se drolí). Cukrářské oplatky se na nepečený ovocný dort příliš nehodí – rozmáčí se.

3

Doslova „titulní“ surovinou pro nepečený ovocný dort je ovoce. Můžeme použít čerstvé, kompotované i mražené. Některým druhům ovoce (například mandarínkám, ananasu) konzervování dokonce prospěje – kompotované jsou měkčí a méně ostré. Ovoce na nepečený ovocný dort vždy nakrájíme na menší kousky, aby se dort dal později dobře porcovat. Má-li ovoce tuhou slupku, která se jinak běžně konzumuje (broskve), do ovocného dortu je sloupneme. Ovoce vypeckujeme (a to i hroznové víno).

4

Budeme-li do nepečeného ovocného dortu používat více druhů ovoce, volíme takové, které spolu ladí – sladké s kyselým, výrazně chutnající s jemnějším. Příklad: nebudeme kombinovat višně s rybízem (oboje kyselé), ale ani banán s hruškou (mdlé). Opatrnosti je také třeba při kombinaci ovoce domácího a exotického. Tuhé ovoce (jablka, hrušky, kdoule) před použitím povaříme nebo blanšírujeme (švestky).

5

„Stavební hmoty“ nepečeného ovocného dortu se spojují a zpevňují. K tomu používáme tvarohy, jogurty, zakysanou nebo sladkou smetanu. Mléčný výrobek ochutíme cukrem a vanilkou, vyžaduje-li to předpis také kakaem. Pro zpevnění přidáváme do mléčného výrobku želatinu (práškovou, v plátcích nebo granulovanou), přípravky na výrobu ovocného želé, agar. Při jejich zpracování se řídíme návodem na použití.

6

Jinou možností, jak zpevnit ovocný nepečený dort, je přimísení pudinkového prášku, maizeny nebo škrobové moučky do mléka nebo vody. Puding připravujeme vždy tužší, tedy za použití menšího množství tekutiny, než uvádí návod. Podle některých předpisů (jablečný nepečený dort) se pudinkový prášek přidává do ovocného rozvaru.

7

Používání máslových krémů už neodpovídá dnešním chutím.

8

Sladkou smetanu šleháme s přidáním ztužovače šlehačky. V některých předpisech je našlehaná smetana (šlehačka) zpevněna vmícháním žloutkového krému. Šlehačku můžeme dochutit kakaem, na slazení používáme moučkový cukr. U tohoto typu krémů není radno improvizovat, zejména v cukrářských kuchařkách jsou uvedené poměry optimální a vyzkoušené.

9

Na skládání nepečeného ovocného dortu je velmi vhodná dortová forma s odnímatelným bokem. Po zatuhnutí dortu uvolníme sponu a dort zůstane na kulatém dnu (na němž ho všem také budeme muset servírovat, protože přesun na pěkný tác by se asi nezdařil). V případě použití dortové formy musí spodní vrstvu tvořit piškot.

10

Nebo můžeme nepečený ovocný dort skládat do kulaté mísy (tak zvaná bomba). Stěny bomby vykládáme piškotem. Po zatuhnutí bombu překlápíme na tác a zdobíme smetanou (šlehačkou). Připravit bombu vyžaduje trochu zručnosti.

11

Dalším způsobem je připravit nepečený ovocný dort do kónické misky. Musíme počítat s tím, že vrstvy klademe v opačném pořadí – obvykle se začíná vrstvou želatiny. Když ztuhne, pokračujeme ovocem, pojidlem, piškoty. Ty musí tvořit poslední vrstvu (dort pak překlopíme, takže budou dole).

12

Dort vyklápíme (otevíráme) až po dokonalém zatuhnutí – tekutiny vsáknou do piškotu (keksů), krémy jsou pevné. Nejvhodnější je připravit ovocný nepečený dort den před podáváním. Je smutné, když naše práce přijde nazmar a dort se rozpadne jenom proto, že jsme dílo „uspěchali“. Ujišťování hostů, že „i tak to je dobré“, jsou chabou náplastí.

Tipy

Sázkou na jistotu je připravit malé ovocné dortíky do menších plastových misek (před vyklepením je můžeme trochu zmáčknout a dort bezpečně vyklopíme na servírovací talířek, na kterém dortík dozdobíme).

Varování

Nemáme-li žádné zkušenosti s přípravou nepečeného ovocného dortu, striktně se držíme předpisu.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
4.666665
Average: 4.7 (12 votes)