Co je potřeba

  • 2 vejce
  • ¼ hrnku (60 ml) oleje
  • ¼ hrnku pískového cukru
  • 1 hrnek (250 g) polohrubé mouky
  • ¼ prášku do pečiva
  • 30 ml mléka
  • 250 g tvarohu
  • půl balíčku vanilinového cukru
  • 1 lžíce řídké jahodové marmelády nebo 3 lžíce jahodového rozvaru
  • 300 g očištěných čerstvých jahod
  • 1 polévkové lžíce (nebo víc podle chuti) práškového cukru
  • 1 balíček želatiny + šťáva na její rozpuštění
  • zakysaná nebo sladká smetana při podávání
1

Jsou rodiny, kde musí hospodyňka skrývat zákusek, má-li se před podáváním nějaký čas rozležet – takový je zájem o sladké, že by jej rodina snědla hned. Ale všude to tak není. Většina receptů na moučníky uvádí suroviny tak, aby se těsto vešlo na jeden standardně velký plech. A to je pro mnohé rodiny moc – někomu stačí jeden dva kousky sladkého za „uherský rok“. Případně v domácnosti žijí jen dva lidé, nebo i člověk sám. Náš recept je určen právě pro malou domácnost.

2

Takzvané jahody "pod sklem" je oblíbený typ moučníku. Na základním korpusu z třeného nebo piškotového těsta je vrstva krému, do kterého jsou vtlačeny jahody zalité ovocným rosolem. Původní recepty předepisují máslový krém – někdy s použitím moučné nebo pudinkové kaše. Tyto krémy ale současným chutím moc nevyhovují, proto bývají máslové krémy nahrazovány krémy na bázi tvarohu nebo žervé.

3

Náš jednoduchý jahodový dortík není určen pro slavnostní příležitost, je to jen takový víkendový dezert pro jahodovou sezonu. Abychom šetřili zažívací trakt, přijímali v zákusku méně tuku a cukru, a v neposlední řadě, aby se jednoduchý dortík zbytečně neprodražoval, použijeme místo krému pouze rozmíchaný čistý tvaroh, jen mírně přislazený.

4

Základem dortíku je jednoduchý korpus. Dvě celá vajíčka rozklepneme do šlehací nádoby, přidáme čtvrt hrníčku (asi 60 ml) oleje, čtvrt hrníčku pískového cukru a elektrickým šlehačem vyšleháme do pěny. Přidáme jeden hrnek polohrubé mouky, lžičku (čtvrt balíčku) prášku do pečiva a zašleháme. Když máme velká vejce, není ani třeba přidávat tekutinu. Když jsou vejce malá a těsto je moc husté, přidáme trochu mléka (asi 30 ml).

5

Malou dortovou formu (průměr 220 mm) vymažeme tukem a vysypeme moukou. Při té příležitost zkontrolujeme, zda máme dobře nasazené a utěsněné boky formy. Pak nalijeme těsto. Pečeme při 180 °C cca 10 minut. Korpus vyndáme z trouby, necháme maličko zchladnout. Na vlahý korpus rozetřeme lžíci řídké jahodové marmelády nebo tři lžíce jahodového rozvaru.

6

Sundáme boční díl a utřeme jej, aby na něm nebyly zbytky tuku a mouky po vysypávání. Čistý díl znovu nasadíme na dno formy s korpusem. Než moučník vychladne, očistíme jahody. Když jsou velké, překrojíme je na polovinu. Jeden baliček po 250 gramech docela obyčejného tvarohu (jemný nebo tučný) rozmícháme se lžicí moučkového cukru a půlkou balíčku vanilinového cukru. Ochutnáme, případně přidáme trochu cukru. Cukru nepřidáváme moc, tvaroh by neměl být příliš sladký.

7

Tvaroh naneseme na korpus, uhladíme a celý pokryjeme jahodami. Dáme do lednice vychladit. Jahodový dort musí být na závěrečnou úpravu studený. Podle návodu na balíčku připravíme ovocný rosol. Buď použijeme přípravek na ovocné želé na dorty nebo univerzální práškovou želatinu. Želé na dorty bývá dochuceno, univerzální želatinu musíme rozpustit v nějaké příjemně sladkokyselé dochucené tekutině: voda s ovocným sirupem, citronová šťáva s cukrem a podobně. Chuť nemusí být nijak intenzivní.

8

Želatinu necháme prochladnout. Vyndáme dortík z lednice přes vršky jahod po lžicích naléváme želatinu. Želatina poteče do boků, což je žádoucí. Když jsme spotřebovali asi jednu třetinu želatiny, dáme ztuhnout do lednice. Želatina zateklá v bocích ztuhla a vytvořila přirozené mantinely. Další vrstva už nebude zatékat pod korpus, ale udrží se na ovoci a tvarohu.

9

Politý moučník dáme do lednice a necháme minimálně osm hodin rozležet (od rána do odpoledne, od večera přes noc). Želatina nemá na dortu jen estetickou funkci. Díky ní se tvaroh neodpařuje povrchem dortu, ale tekutina, kterou obsahuje, vsakuje společně s jahodovou marmeládou nebo rozvarem do korpusu. Po proležení je korpus příjemně zavlhlý, tvaroh se zpevní. Protože je dortík připraven z menšího množství surovin, není korpus moc vysoký, což také současným chutím vyhovuje víc než buchta silná „na dva prsty“.

10

Krájíme na porce, které přelijeme neslazenou zakysanou smetanou nebo vyšlehanou sladkou smetanou. Z nutričního hlediska je zakysaná smetana vhodnější, je méně tučná a přitom lahodná. Nesnědený kus dortu nenecháváme stát v teple, ale hned odkládáme do lednice.

Varování

Dorty s čerstvými jahodami nejsou určeny k delšímu skladování a měly by být snědeny nejpozději do 48 hodin po výrobě, za stálého uchovávání v lednici. Jahody snadno podléhají zkáze.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
3.69231
Average: 3.7 (13 votes)