Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat tradičního velikonočního beránka

Velikonoční beránek recept. Velikonoce či pascha jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem,který je oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista. K tomu podle křesťanské víry došlo třetího dne po jeho ukřižování. Kristovo ukřižování se událo kolem roku 30 či 33 v blízkosti významného židovského svátku pesach, který je památkou vysvobození Izraelitů Mojžíšem z egyptského otroctví.

Co je potřeba

1 beránek:
120 g tuku
5 vajec
150 g cukru
1/8 l mléka
350 g hladké mouky
1 balíček prášku do pečiva
1 balíček vanilkového cukru
tuk na vymazání
mouka na vysypání formy

Poleva:
400 g moučkového cukru, 1 lžíce rumu, necelé 2 lžíce mléka, 2 lentilky (oči)

1

Nejdříve utřeme tuk s cukrem, přidáme žloutky a vše ušleháme do pěny.

2

Poté přidáme střídavě tuhý sníh, mléko, vanilkový cukr a mouku prosátou s práškem do pečiva.

3

Celé těsto vlijeme do vymazané, moukou vysypané formy a zvolna pečeme v předehřáté troubě.

4

Vychladlého beránka vyklopíme a oči naznačíme lentilkami.

5

Pak jej přelijeme polevou: moučkový cukr prosejeme a utřeme s horkým mlékem i rumem do hustší směsi.

6

Podáváme s máslem a horkým kakaem.

Pokud chceme tmavého beránka, do těsta přisypeme kakao.

Autor: KJersey
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Obrázek není k dispozici
Jak upéct velikonoční mazanec
Dozlatova vypečený, posypaný mandlemi a uvnitř báječně žluťoučký. Přesně tak by měl vypadat správně upečený mazanec. Základem je dobrý recept a správn…