Jak ugrilovat vepřový bůček?
Bůček je bezesporu skvělé jídlo, když víme, jak na něj. A to se pak "olizují" mladí i staří, ženy i muži. Stačí k němu pak podat pár skvělých delikates, jako např. kozí rohy, nakládané cibulky, koření červenou papriku, trošku pepře, chilli a jiné, které máte rádi. Občas s kusem domácího chleba určitě neuškodí. Jak jej připravit, aby byl TOP?
Co je potřeba
- 1 x 1 kg kus vepřového bůčku
- 1–2 čajové lžičky soli
- 1/4 hrnku sójové omáčky
- 1/2 hrnku medu
- 1 lžíce rybí omáčky
- Doporučujeme podávat s coleslaw salátem, pečenými houstičkami a zelným salátem
Postup
Nakrájejte vepřový bůček na 1,2 cm proužky a poté proužky rozkrojte na třetiny. Proužky lehce osolte.
Předehřejte gril – nejlépe na dvouzónové pečení
Položte kousky vepřového bůčku na horkou stranu grilu a buďte velmi opatrní, aby díky odkapávajícímu tuku nezačal bůček hořet. Grilujte jen několik minut z každé strany, aby se vytvořila barva, a poté kousky přesuňte na chladnou/nepřímou stranu grilu.
V misce smíchejte sójovou omáčku, med a rybí omáčku a míchejte, dokud se med nerozpustí. Každých 5–7 minut obraťte a potřete kousky vepřového bůčku touto omáčkou, mezi obraceními mějte víko grilu zavřené. Pokračujte tímto způsobem, dokud se bůček nepropeče, celkem cca 30 minut. Před podáváním – jednotlivé housky rychle opečte nad uhašeným uhlím, poté navrstvěte zelný salát, přidejte kousky ugrilovaného bůčku a trochu koriandru. Díky glazurě není třeba přidávat další omáčku, ale pokud máte rádi pálivé pokrmy, můžete přidat pálivou omáčku.
Máte-li rádi maso, určitě si zkuste grilovaný bůček připravit. Potěší vás svou bohatou a plnou chutí, je výborný teplý i studený. Po vychladnutí jej můžete naservírovat, i coby svačinu na výletě, když jej uložíte nakrájený na plátky na chléb. Jde o výtečné jídlo, které se díky strašákům se jménem cholesterol a tuky mnozí vyhýbáme, což je škoda.
Diskuze k článku