Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit chutnou a voňavou bramborovou musaku – recept

Nechce se vám vymýšlet složité jídlo a rádi byste něco, co je relativně levné a rychle hotové? Pak vyzkoušejte bramborovou musaku s mletým masem. Toto jídlo, které pochází z oblasti Balkánu a často jej vidíme v řecké alternativě, našlo mnoho příznivců po celém světě a většina z těch, kteří jej ochutnají, si jej zamiluje.

Co je potřeba

K musace budete potřebovat jen několik běžně dostupný surovin, které zvládnete koupit takřka kdekoli. Jde o:

  • 1 kg brambor
  • 800 g mletého masa
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 5 lžic oleje
  • Menší rajský protlak
  • Lžička mleté červené papriky
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 3 vajíčka
  • Tymián
  • Petrželová nať
  • Sůl
  • 200 ml vody nebo lépe vývaru

Postup

Nejdříve si očistíme brambory, které poté nakrájíme na menší plátky. Poté si očistíme cibuli a česnek, cibuli nakrájíme najemno a česnek rozmáčkneme širokým nožem položeným naplacato, a poté rozmáčknutý stroužek nakrájíme. Na pánvi rozpálíme olej, cibuli na něm necháme zesklovatět, přidáme česnek a osmahneme, dokud nezačne vonět.

Poté přidáme mleté maso a pečlivě jej promícháme, abychom jej od sebe odtrhali a odstranili případné masové hroudy. Necháme podusit, dokud se šťáva nezredukuje a nezačne tmavnout.

Přichází na řadu protlak, paprika, sůl a koření. Promícháme a necháme dusit cca 4 minuty. Poté přidáme nasekanou petrželovou nať.

Menší pekáč vymažeme tukem a uložíme postupně všechny vrstvy. Začneme bramborami, vrstvu posolíme. Následuje vrstva masové směsi, vrstva brambor, opět vrstva masa a opět brambory. Každou vrstvu brambor mírně posolíme. Celkem potřebujeme 3 vrstvy brambor a mezi nimi 2 vrstvy masové směsi.

Takto naskládané maso a brambory zalejeme 200 ml vody nebo vývaru, pekáč zakryjeme vrchní částí a vložíme do trouby. Pečeme asi 75 minut při 170 °C. Půl hodiny před dopečením odklopíme a necháme zhnědnout. Na závěr pečení rozšleháme vajíčka se smetanou a špetkou soli. Tím přelejeme vrch musaky a necháme „chytnout kůrku“.

Tato musaka vám bude jistě chutnat. Je výborná. Možná budete muset vychytat množství koření a česneku, aby byla plně dle vašich chuťových pohárků, ale je skutečně báječná.

Autor: redakce
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat musaku | recept
Jak udělat musaku | recept
Jak udělat musaku | recept. Řecká kuchyně je založena na čerstvých ingrediencích a značném množství zeleniny a bylinek. Pravá řecká musaka je toho důk…
grilovaný bůček
Jak ugrilovat vepřový bůček?
Bůček je bezesporu skvělé jídlo, když víme, jak na něj. A to se pak "olizují" mladí i staří, ženy i muži. Stačí k němu pak podat pár skvělých delikate…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.