Jak připravit chutnou a voňavou bramborovou musaku – recept
Nechce se vám vymýšlet složité jídlo a rádi byste něco, co je relativně levné a rychle hotové? Pak vyzkoušejte bramborovou musaku s mletým masem. Toto jídlo, které pochází z oblasti Balkánu a často jej vidíme v řecké alternativě, našlo mnoho příznivců po celém světě a většina z těch, kteří jej ochutnají, si jej zamiluje.
Co je potřeba
K musace budete potřebovat jen několik běžně dostupný surovin, které zvládnete koupit takřka kdekoli. Jde o:
- 1 kg brambor
- 800 g mletého masa
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 5 lžic oleje
- Menší rajský protlak
- Lžička mleté červené papriky
- 2 lžíce zakysané smetany
- 3 vajíčka
- Tymián
- Petrželová nať
- Sůl
- 200 ml vody nebo lépe vývaru
Postup
Nejdříve si očistíme brambory, které poté nakrájíme na menší plátky. Poté si očistíme cibuli a česnek, cibuli nakrájíme najemno a česnek rozmáčkneme širokým nožem položeným naplacato, a poté rozmáčknutý stroužek nakrájíme. Na pánvi rozpálíme olej, cibuli na něm necháme zesklovatět, přidáme česnek a osmahneme, dokud nezačne vonět.
Poté přidáme mleté maso a pečlivě jej promícháme, abychom jej od sebe odtrhali a odstranili případné masové hroudy. Necháme podusit, dokud se šťáva nezredukuje a nezačne tmavnout.
Přichází na řadu protlak, paprika, sůl a koření. Promícháme a necháme dusit cca 4 minuty. Poté přidáme nasekanou petrželovou nať.
Menší pekáč vymažeme tukem a uložíme postupně všechny vrstvy. Začneme bramborami, vrstvu posolíme. Následuje vrstva masové směsi, vrstva brambor, opět vrstva masa a opět brambory. Každou vrstvu brambor mírně posolíme. Celkem potřebujeme 3 vrstvy brambor a mezi nimi 2 vrstvy masové směsi.
Takto naskládané maso a brambory zalejeme 200 ml vody nebo vývaru, pekáč zakryjeme vrchní částí a vložíme do trouby. Pečeme asi 75 minut při 170 °C. Půl hodiny před dopečením odklopíme a necháme zhnědnout. Na závěr pečení rozšleháme vajíčka se smetanou a špetkou soli. Tím přelejeme vrch musaky a necháme „chytnout kůrku“.
Tato musaka vám bude jistě chutnat. Je výborná. Možná budete muset vychytat množství koření a česneku, aby byla plně dle vašich chuťových pohárků, ale je skutečně báječná.
Diskuze k článku