Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct škvarkové placky z kynutého bramborového těsta | recept

Jak upéct škvarkové placky z kynutého bramborového těsta | recept. Recepty na škvarkové placky nebo pagáče máme na našich stránkách již několikrát. Ten, který vám chci nabídnout v dnešním článku, je jiný. Těsto je kynuté a obsahuje vařené brambory, a právě ty se zaslouží o to, že placičky po upečení zůstanou vláčné. 

Co je potřeba

  • 300 g hladké mouky (může být i polohrubá či směs obou)
  • 250 g vařených brambor
  • 250 g škvarků
  • 200 ml mléka
  • 42 g droždí (1 kostka)
  • lžička cukru
  • 2 rovné lžičky soli
  • sádlo na vymazání plechu
  • vejce na potření
1

Ve vlažném mléce rozmíchejte cukr a lžíci mouky. Přidejte rozdrobené droždí, promíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Bude to trvat přibližně 10 –15 minut, záleží na okolní teplotě.

2

Studené vařené brambory rozstrouhejte na jemném struhadle. Škvarky rozemelte nebo pokrájejte na drobné kousky, já raději přidávám krájené, ale záleží čistě na vás.

3

Do mísy k vzešlému kvásku přidejte připravené brambory a škvarky, osolte a směs promíchejte. Přisypte odváženou mouku a zadělejte tužší těsto. Mísu zakryjte utěrkou a nechte zhruba hodinu kynout.

4

Během kynutí bramborové těsto zřídne. Jestliže potom nepůjde vyválet, zapracujte do něj trochu mouky navíc. Těsto vyvalujte na plát silný 1 cm. Vykrajujte libovolné tvary a přeneste je na sádlem potřený plech.

5

Placičky propíchejte vidličkou nebo zlehka rádýlkem vytvořte mřížku. Povrch potřete rozšlehaným vejcem a vložte do vyhřáté trouby na 190 °C. Při této teplotě je upečte, povrch by měl zhnědnout. Upečené nechte vychladnout na kuchyňské mřížce.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.