Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct zelné křupáčky | recept s kysaným zelím

Jak upéct zelné křupáčky | recept s kysaným zelím. V dnešní době se stále více navracíme k jednoduchým „obyčejným“ jídlům, které byly dříve běžnější. Doporučuji vám vyzkoušet recept na křupáčky z kyselého zelí a škvarků. Snadno je připravíte a jsou celkem levné. Upotřebíte tak škvarky, které vám zbydou z doma škvařeného sádla a ještě si pochutnáte. Placičky se hodí i jako slané pohoštění k pivu.

Co je potřeba

  • 400 g hladké mouky
  • 250 g škvarků
  • sáček kysaného zelí o hmotnosti 500 g
  • lžička soli
  • lžíce sádla
  • kmín a sůl na posyp
1

Hladkou mouku promíchejte s namletými či jemně sekanými škvarky a solí. Zelí lehce vymačkejte, pokrájejte a promíchejte s moukou a škvarky. Šťávu ze zelí nevylévejte, kdyby těsto nedrželo pohromadě, trochu ji přidejte. Zbytek můžete vypít, je zdravá a vylít by ji bylo škoda. Vypracujte těsto, nejprve promíchávejte prsty, aby se zelí a škvarky obalily moukou a pak vše spojte dohromady.

2

Těsto nechte asi 15 minut odpočívat než budete pokračovat v práci. Volnou chvilku využijte k potření plechů na pečení rozpuštěným sádlem.

3

Těsto vyválejte na tloušťku asi půl centimentru. Tenké placičky chutnají lépe, více křupou. Vykrajujte kolečka nebo plát rádlem pokrájejte na čtverečky.

4

Vykrájené tvary přeneste na vymazaný plech, potřete povrch rozpuštěným sádlem a posypte solí a kmínem. Pečte v předem vyhřáté troubě při 200 °C do zezlátnutí.

Placičky jsou výborné teplé i studené.

Teplé placičky mohou lidem s citlivým zažíváním a nemocným žlučníkem způsobit potíže.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak připravit zelník na plech | recept
Jak připravit zelník na plech | recept. Pokud Vám chutnají zelné placky, ale nechce se Vám trávit příliš času u plotny, máme pro Vás dobrou zprávu. V…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.