Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct staročeský medovník | recept

Staročeský medovník | recept. Medovník je staré slovanské pečivo z medových plátů a krému. Na venkově, zejména rodiny včelařů, ho pekli podle rodinných receptů předávaných z generace na generaci. Proto je také kuchařských receptů, na ten „jedině správný“ medovník, velké množství. Recept na medovník, který nabízím k vyzkoušení, je jednoduchý. Do těsta se nepřidávají ořechy, těmi se jen hotový medovník bohatě posype.

Diskuze k článku

Přidat komentář

Blanka Kušteinová (neověřeno) | So, 08/13/2016 - 12:43

Správný medovník by měl mít zlatavou barvu, tohle je příšerná bledule. Nevidět titulek, tak by mě v životě nenapadlo, že se jedná o medovník.

Maja (neověřeno) | So, 10/26/2019 - 21:00

Postup i recept je špatně. Viz větu: svarime med, tuk, vejce atd. Viděli jste někdy vařit vejce a pak ho dat do mouky? Vařené vejce?A další, soda se musi rozmíchat do mouky a ne ji dat do tekuteho tuku. To je pak k ničemu. A rozvalovat placky z bochanku, proc? Vyvalime plat testa a formou od dortu nebo hrncem placky vykrojime. Skoro bych se bala dělat podle tohoto serveru nějaké pecivo, nejen tento medovnik.

Mirka K. | Ne, 10/27/2019 - 08:30

Děkuji Vám za reakci na článek. Souhlasím s Vámi, že formulace „svařte med, tuk...“, není příliš šťastná. Směs se nesmí vařit, musí být jen horká. Většinou se připravuje ve vodní lázni. Soda se v některých receptech opravdu přidává do této svařené směsi. Nemohu dát odkazy, ale je možné vyhledat na netu i jinde. A postup při pečení placek? Každému vyhovuje jiný. Domnívám se, že pokud jste v kuchyni jen trochu zběhlá, je Vaše obava z pečení podle těchto stránek zbytečná. Přeji Vám samé krásné dny. (recept jsem upravila :))

Chybu snad může udělat každý. Recept špatně není, v postupu se vloudila chyba - místo rozpustíme se objevilo slůvko svaříme. Myslím si, že ten, kdo je zvyklý péct, chybku objevil hned Tento server je naopak skvělý a recepty využívám velmi často. Spíš mi to přijde, že Vám chybí ještě nějaké zkušenosti s vařením nebo pečením, pokud dokážete takto reagovat. Přeji hezký den a více shovívavosti k případné chybě.

poetkavlasta (neověřeno) | So, 08/13/2016 - 15:21

Tento medovník byl v naší rodině hit, hlavně když byl pořádně zaležený a studený z ledničky..
Avšak také jsme ho mívali zlatavější. Jednotlivé placky byly po upečení spíše dohněda.

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.