Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct staročeský medovník | recept

Jak upéct staročeský medovník | recept

Staročeský medovník | recept. Medovník je staré slovanské pečivo z medových plátů a krému. Na venkově, zejména rodiny včelařů, ho pekli podle rodinných receptů předávaných z generace na generaci. Proto je také kuchařských receptů, na ten „jedině správný“ medovník, velké množství. Recept na medovník, který nabízím k vyzkoušení, je jednoduchý. Do těsta se nepřidávají ořechy, těmi se jen hotový medovník bohatě posype.

Co je potřeba

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 4 rovné lžíce medu
  • 70 g másla nebo Hery
  • 100 g cukru
  • 2 vejce
  • 10 lžic mléka
  • 2 rovné kávové lžičky jedlé sody

Na krém:

  • 0,5 l mléka
  • 1,5 balení vanilkového pudinku
  • 2 lžíce silné černé kávy
  • 150 g krupicového cukru
  • 250 g másla
  • 2 lžíce rumu
  • mleté vlašské ořechy
1

Nejprve si připravte všechny suroviny k pečení. Hladkou mouku prosijte do mísy a uprostřed utvořte důlek, do kterého posléze nalijete tekutou směs, kterou si nyní připravíte.

2

V nádobě smíchejte mléko, med, cukr, celá vejce a tuk. Zahřívejte, nejlépe ve vodní lázni a když je směs horká a začne houstnout, přidejte 2 kávové lžičky jedlé sody. (Směs se nesmí vařit). Vše napění, proto si vezměte  dostatečně velkou nádobu. Napěněnou směs odstavte a občas promíchejte. Vlažnou tekutou hmotu nalijte do důlku v mouce. Zpracovávejte těsto nejprve vařečkou, až ke konci rukou. Jde to snadno, těsto je tvárné a nelepivé.

3

Vypracované těsto rozdělte na díly. Na velikost kulatého medovníku průměru dortové formy (24 cm), vyjde 6 plátků. Odvažte si je, aby bochánky byly stejně velké (přibližně 157 g). Placky vyválejte předem všechny najednou, pečou se velmi rychle. Placky pečte na plechu s papírem na pečení asi 7 minut při teplotě 180 °C do lehkého zrůžovění.

4

Na plnění si uvařte pudinkový krém. Pudink uvaříte obvyklým způsobem, pouze v menším množství mléka. Nechte ho vychladnout a občas zamíchejte, aby se nevytvořil škraloup. Po vychladnutí přidávejte pudink po lžících do utřeného másla. Kávu přidávejte po kapkách, krém by se po přidání většího množství mohl srazit. Na závěr do ušlehaného krému přidejte rum.

5

Jednotlivé placky ořízněte pomocí nože a šablony (dortové formy). Okrojky rozdrobte do mletých ořechů na závěrečný posyp. Placky skládejte na sebe a promazávejte krémem. Krémem potřete i boky a horní stranu dortu.

6

Nakonec medovník obalte ve strouhaných vlašských ořeších s přidanými drcenými okrojky těsta. Medovník se krájí až druhý den, zvláční a chutě se propojí. Medovník lze dobře zmrazit a mít ho připravený pro nečekané návštěvy.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.