Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct sýrové pečivo | recept

14. Prosinec 2019

Sýrové pečivo se hodí jako pohoštění k vínu, na různé oslavy, nebo jen tak, když nás honí mlsná. Je trvanlivé, takže vydrží nějakou dobu, pokud ho tedy hned nesníte. Velikost pečiva si také můžete určit sami: buď malé krekry nebo větší koláčky. Zdobíme podle toho, co máme rádi. U nás vedou sypané sezamem, ale s mandlí jsou atraktivnější, mák také není špatný. Jestliže vynecháte posyp, vynikne zase struktura rolády. Takže toto domácí pečivo vyzkoušejte a nechte si chutnat!

Co je potřeba

  • 300 g polohrubé mouky
  • 125 g másla
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 100 ml studeného mléka
  • 1 kávová lžička soli

Náplň:

  • 100 g Nivy
  • 100 g Ementálu ( může být i jiný tvrdý sýr)
  • 125 g másla

Na potření:

  • 1 vejce
1

Do mísy nasypeme polohrubou mouku a promícháme ji se solí a práškem do pečiva. Přidáme na kousky pokrájené změklé máslo, zalijeme studeným mlékem a důkladně prohněteme. Vzniklé těsto odložíme a připravíme si sýrovou náplň. Rozstrouháme najemno do misky tvrdý sýr, přidáme změklé máslo a rozdrobenou Nivu. Dohromady utřeme do hustější hmoty.

2

Těsto na domácí pečivo rozdělíme na 4 díly. Na vále nebo silikonové podložce z každého dílu vyválíme čtverec. Nepodsypáváme moukou, těsto se nelepí. Potřeme čtvrtinou připravené nádivky a pevně zarolujeme. Když máme hotové všechny čtyři rolády, dáme je odpočinout do chladu alespoň na 2 hodiny. Je potřeba, aby ztuhly a dobře se krájely na plátky.

3

Ztuhlou roládu pokrájíme ostrým nožem na asi půlcentimetrové plátky. Poklademe je na plech pokrytý pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a dozdobíme podle chuti a vlastní fantazie. Pečeme při 200 stupních do zrůžovění těsta.

V sezóně cherry rajčat můžeme zdobit polovinou rajčátka, které lehce vmáčkneme do těsta slupkou dolů. Chuť Nivy a rajčete je výborná.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.